BiH
0

Ministri EU-a pozvali BiH da ispuni uvjete za potpisivanje SSP-a

FENA
Ministri vanjskih poslova Evropske unije, pripremajući predstojeći samit EU-a, osim o pitanjima vezanim za promjenu klime i usvajanje strategije za veći gospodarski rast, u ponedjeljak su razgovarali i o stanju na jugoistoku Evrope.

Šefovi diplomatije zemalja EU-a su ponovili dugoročan angažman EU-a za stabilnost u regiji i ponovno izrazili svoju spremnost da igraju ključnu ulogu u jačanju stabilnosti na jugoistoku Evrope te također opet potvrdili punu i efikasnu podršku pružanja evropske perspektive zemljama zapadnog Balkana.

U vezi s Bosnom i Hercegovinom Vijeće ministara EU-a prihvatilo je zaključke koji se usredotočuju na rezultate nedavno održanog sastanka, Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, u Bruxellesu 26. i 27. februara, gdje je jednoglasno odlučeno da Ured visokog predstavnika ostane u zemlji i nastavi svoj mandat u skladu sa Dejtonskim i Pariškim sporazumom sve dok se ne ispune potrebni uvjeti za njegovo zatvaranje.

Vijeće je podijelilo zabrinutost PIC-a zbog izazova koji stoje pred Dejtonskim mirovnim sporazumima te potvrdilo svoje slaganje s ciljavima prijenosa ovlasti na domaće institucije potvrđujući spremnost da nastavi svoj angažman, navodi se u saopćenju iz ovoga vijeća.

Ministri su također potvrdili da je Bosna i Hercegovina učinila napredak u pogledu SSP-a, ali su ujedno pozvali vlasti u BiH da poduzmu dodatne napore kako bi se ispunili sva četiri uvjeta uvjeti potrebna za potpisivanje SSP-a.

Vijeće je uočilo da su i dalje prisutni značajni problemi i pozvalo sve strane u BiH da "bez odgađanja pristupe zajedničkom dijalogu" radi rješavanja trenutnih nesporazma.

Pozivajući se na vlastite zaključke od 28. januara, ministri su pozdravili namjeru Evropske komisije da uskoro nastavi dijalog s vladom u Sarajevu i o vizama, kao jednom od najvažnijih pitanja za građane BiH.