Republika Srpska
0

Ministarstvo zdravlja kršilo zakon o javnim nabavkama i neplanirano trošilo novac

FENA
Zgrada Ministarstva zdravlja
Zgrada Ministarstva zdravlja
Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske (RS) dala je mišljenje s rezervom na rad entitetskog Ministarstva zdravlja u prošloj godini.

Neplanirani rashodi, kršenje zakona o javnim nabavkama, nedostatak kontrole trošenja novca, neprecizno planiranje troškova, neki su od utvrđenih propusta u ovom resoru Vlade RS-a.

U revizorskom izvještaju se navodi da je ovo ministarstvo mimo propisa opremilo domove zdravlja računarskom opremom vrijednom 700.000 maraka.

"Kod isporuke i instaliranja računarske opreme za domove zdravlja nija ostvarena stvarna konkuretnost. Ugovor je dodijeljen na osnovu samo dvije pristigle ponude, što je suprotno zakonu“, navodi se u reviziji.

Ministarstvo, kod nabavke 2,3 miliona maraka vrijedne opreme za zdravstvene ustanove, od dobavljača nije zahtjevalo garancije za kvalitetno i pravovremeno izvršavanje obaveza iz ugovora, upozorila je služba glavnog revizora Boška Čeke.

Kod namjenskih izdvajanja najveću primjedbu revizor je imao na odnos prema obavezama za fondove zdravstva i dječije zaštite.

Tako je Fondu dječije zaštite doznačeno dva miliona, što nije ni 10 posto od stvarnih potreba fonda, pa po tom osnovu ukupna neizmirena dugovanja Fonda za naknadu plata poslodavcima za porodiljsko odsustvo iznosi 25,4 miliona maraka, upozorila je Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-a.

Ministarstvo se, stoji u izvještaju, nije pridržavalo i donijetih propisa, kada su u pitanji troškovi prijevoza i goriva, koji su veći za 14 posto.

Za održavanje voznog parka potrošeno je 40 posto novca više nego 2009. godine, stoji u nalazu revizora.