BiH
77

Ministarstvo za boračka pitanja TK: Šefiku Muminoviću 2011. isplaćeno 12.000 KM pomoći

Piše: N. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Demobilisane borce Šefika Muminovića i Džemala Zahirovića u zgradi Vlade Federacije BiH primit će pomoćnik federalnog ministra za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata te sekretar ovog Ministarstva.

Naime, ministar Salko Bukvarević danas je zauzet zbog polaganja cvijeća i drugih svečanosti povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Armije RBiH.

Iz Udruženja demobilisanih boraca TK kažu da su upoznati o slučaju dvojice demobilisanih boraca.

“Boračka populacija je najugroženija i većina nas smo na rubu egzistencije. Mi se borimo kroz institucije da se donesu i provedu zakoni. Nažalost, sistem i država vrlo malo su uradili za preživjele borce”, kaže Nijaz Hodžić, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca TK.

Također, u javnosti se pojavilo više informacija o tome da li je i koliko do sada pomagano ovoj dvojici demobilisanih boraca.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Muminović Šefik je 2011. koristio određena sredstva Ministarstva za boračka pitanja TK u vidu pomoći u iznosu od 12.000 KM s ciljem rješavanja stambenog pitanja, potvrdio je Nijaz Hodžić na osnovu informacija iz Ministarstva za boračka pitanja TK. Džemal Zahirović je do sada dobio 500 KM jednokratne pomoći. Ipak, ovo su nezvanične informacije, a iz Ministarstva za boračka pitanja TK potvrdili su za Klix.ba da će uskoro izdati saopćenje s detaljima dosadašnje pomoći za Zahirovića i Muminovića. Također, njima dvojici je navodno i prije nekoliko dana obećana jednokratna pomoć.

“Zahirović je bio čestit borac. Njegov socijalni status je vrlo težak, znam to jer je moj komšija. Jučer sam ga zvao i ponudio mu svaku vrstu pomoći. Ali mi moramo iznaći neko sistemsko rješenje jer su ljudi na rubu da zaista i počine samoubistva”, kaže Hodžić.

Samo u TK je 17.200 nezaposlenih boraca, od čega je blizu 2.100 visokoobrazovanih. “Mi tražimo da se boračkoj populaciji da prioritet, a ne da se zapošljavaju sinovi dezertera”, kaže Hodžić.