Ranko Škrbić
0

Ministarstvo spremno da dočeka novi grip

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) dobilo je visoku ocjenu od predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kada je u pitanju sprovođenje mjera zaštite od novog virusa gripa tipa A H1N1, izjavio je resorni ministar Ranko Škrbić.

"Zajedno sa SZO pripremamo se za jesenji virus gripa, jer ne možemo pretpostaviti u kojoj razmjeri će se širiti, a taj period je pogodan virusima. U kontaktu smo i sa Institutom Torlak iz Beogradu koji proizvodi vakcine, a sa ministrom zdravlja Srbije dogovaramo da jedan dio vakcina iz Instituta bude rezervisan za potrebe RS", istakao je Škrbić za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, značajne količine antivirusnih lijekova nabavljene su još kada se pojavio ptičiji grip, a posredstvom projekta Svjetske banke biće kupljene dodatne količine lijeka protiv novog virusa. 

"Lijek je besplatan za sva lica u RS koja boluju od virusa H1N1,  bez obzira na to da li su osigurani ili nisu,  jer virus spada u domen masovnih zaraznih bolesti", istakao je ministar Škrbić.

Ministar je rekao da timovi porodične medicine znaju kako treba da postupaju u slučaju da se jave pacijenti oboljeli od novog virusa gripa.  

"Mjesta za paniku nema, međutim, preventivno, trebalo bi da stanovništvo redovno pere ruke, a osobe oboljele od sezonskog gripa i bilo kakve prehlade trebalo bi da određeno vrijeme nose masku na javnim mjestima. Ipak, takva pojava kod nas bi sigurno prouzrokovala paniku iako bi to bio vid prevencije i zaštite zdravih osoba", istakao je Škrbić.

Govoreći o zdravstvenim institucijama u RS, Škrbić je naglasio da Ministarstvo ima kompletnu evidenciju o situaciji u kojoj se nalazi svaka bolnica u Srpskoj. 
"Nema odjeljenja i bolnice gdje nismo donekle unaprijedili uslove rada. Do kraja godine realizovaćemo kredit Koreje u vrijednosti 25 miliona KM u dijagnostičkoj opremi tako da će svaka bolnica u Srpskoj dobiti opremu koja joj je najneophodnija u dijagnostici. Namjeravamo sve bolnice u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja da opremimo anesteziološkom opremom, da jedinice intenzivne njege i anestezije dobiju najnoviju opremu po posljednjoj riječi tehnologije", nagalsio je Škrbić i najavio i nabavku značjanog broja sanitetskih vozila u ovoj godini.

On je rekao da bi do kraja godine trebalo da bude završena obnova i izgradnja svih centara za hemodijalizu i svih deset,  koliko ih ima u RS, biće identično opremljeni. 

Škrbić je naveo da se novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti mijenja naziv visokoškolskih bolničkih ustanova i više neće biti naziva Klinički centar, već će se ubuduće zvati Univerzitetska bolnica, a ostale bolnice zvaće se u skladu sa nivoima od prvog do četvrtog, što će se određivati po broju i vrsti usluga koje ta bolnica pruža.