BiH
149

Ministarstvo sigurnosti BiH: Policija nema pravo koristiti silu protiv građana BiH

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da se Ministarstvo sigurnosti BiH oštro protivi upotrebi sile od strane policije prema građanima BiH koji su se okupili na protestima u nekoliko gradova BiH.

"U vezi sa posljednjim dešavanjima u Tuzli i još nekoliko gradova, sve akcije u tom kontekstu vode kantonalni MUP-ovi koji nisu u ingerenciji Ministarstva sigurnosti BiH. Ipak, Ministarstvo sigurnosti BiH se protivi upotrebi sile od strane policije protiv građana”, kazao je on.

Naglasio je da građani BiH prema zakonu imaju pravo da slobodno i na miran način iskažu svoje nezadovoljstvo sa vlastima.

"Kao i u ranijim slučajevima kada su se okupili građani ispred institucija BiH u Sarajevu, Ministarstvo sigurnosti smatra da tokom i ovih protesta policija ne treba primjenjivati silu prema građanima BiH. Smatramo da građani imaju pravo da iskažu svoje socijalno i antikoruptivno raspoloženje, i da pritom policija ne treba upotrebljavati prekomjernu silu", rekao je glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH.