BiH
0

Ministarstvo sigurnosti BiH nema saznanja da raste opasnost od terorizma u BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mediji iz BiH i regije su posljednjih dana izvijestili o dokumentu Ministarstva odbrane Austrije u kojem se upozorava kako se u BiH osnivaju tajni centri i mjesta gdje se regrutuju borci IDIL-a. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je za Klix.ba kako situacija uopće nije onakva kakvom je mediji predstavljaju.

Bosanskohercegovački i regionalni mediji, pozivajući se na pisanja austrijskih novinara, upozorili su kako je Ministarstvo odbrane Austrije konstatovalo da raste opasnost od terorističkih napada u BiH.

Navodno u dokumentu stoji da osobe iz naše zemlje, koje pripadaju krugu terorista, osnivaju tajne centre i mjesta gdje se regrutuju borci IDIL-a.

U izvještaju koji je objavio Heute, a prenijeli domaći mediji, stoji da Ministarstvo odbrane Austrije smatra da zapadni Balkan predstavlja područje za regrutaciju i logističke baze za teroriste u Evropi te da se posebno ističe zabrinutost u vezi stanja u BiH.

Tim povodom kontaktirali smo ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji nam je kazao kako je u sporni dokument Ministarstva odbrane Austrije upućen samo putem medija.

"Ja tome ne pridajem posebnu pažnju. Mislim da stvari ne stoje tako kako je napisano. Ja nisam zvanično dobio taj dokument", rekao je Mektić.

Dodaje kako je u više navrata razgovarao sa čelnicima austrijske vlade te da je konstatovano kako BiH i Austrija imaju zajedničkih stvari koje ih vezuju kada je riječ o borbi protiv terorizma.

"Mi radimo na tome, ali ne čini mi se da je to nešto što se ovih dana provlači po medijima. Ako Ministarstvo odbrane Austrije ima nekih saznanja bilo bi korektno da nam putem Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje dostave pa da to stavimo na dnevni red", zaključio je Mektić.