BiH
0

Ministarstvo prosvjete RS-a protiv jedinstvenog obrazovanja BiH

FENA
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) danas je ponovilo stav da je obrazovanje u nadležnosti entiteta i da sva djeca u RS-u imaju, kako tvrde, jednako pravo na obrazovanje.

Povodom stava ambasadorice SAD-a u BiH Maureen Cormack, iznesenog na njenom blogu da djeca u BiH "treba da pohađaju školu zajedno i da uče prema jedinstvenom planu i programu kako bi upoznali jedni druge i, istovremeno, stekli vještine potrebne za konkretan doprinos budućnosti svoje zemlje“, iz resornog entitetskog ministartsva navode da zakoni RS-a, koji definišu oblast obrazovanja, propisuju da svako dijete ima jednako pravo pristupa i jednake mogućnosti u obrazovanju i vaspitanju "bez diskriminacije po bilo kojem osnovu“.

"Škola ima obavezu da u sredini u kojoj djeluje doprinese stvaranju kulture koja poštuje ljudska prava i osnovne slobode svih građana, kako je to utemeljeno Ustavom i ostalim međunarodnim dokumentima iz oblasti ljudskih prava koje je potpisala BiH", stoji u saopćenju.

Također, podsjećaju da su usvojeni ciljevi obrazovanja u RS-u s ciljem razvijanja i jačanja sposobnosti i vještina učenika, kao što su razvoj komunikacijskih sposobnosti, poštovanje mišljenja drugih i poštovanje različitosti, razvijanje svijesti o pozitivnoj pripadnosti vlastitom kulturnom identitetu, jeziku i tradiciji na način primjeren civilizacijskim tekovinama, razvoj i njegovanje osnovnih moralnih vrijednosti, stavova i odnosa te razvijanje svijesti otvorene za nove ideje i nova znanja.

"S obzirom da je ambasadorica SAD u BiH pokazala interes za obrazovanje, pozivamo je na saradnju, uvjereni da možemo zajedno doprinijeti unapređenju obrazovnog procesa u RS-u i Federaciji BiH", navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Cormack je u komentaru na svom blogu navela da „čvrsto vjeruje da djeca treba da pohađaju školu zajedno i da uče prema jedinstvenom planu i programu kako bi upoznali jedni druge i istovremeno stekli vještine potrebne za konkretan doprinos budućnosti svoje zemlje“.