Na sjednici Vlade FBiH zaključeno
0

Ministarstvo poljoprivrede dužno zaustaviti isplatu poticaja

FENA
Vlada FBiH danas se upoznala s Prednacrtom zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH.

Cilj ovog zakonskog projekta je stvaranje institucionalnih i drugih pretpostavki za učinkovitije suzbijanje svih oblika korupcije, organiziranog, međukantonalnog i teških oblika privrednog kriminala. Također, riječ je o unutrašnjem usaglašavanju sistema krivičnog pravosuđa u BiH na čemu insistiraju i Evropska unija i Venecijanska komisija.

Namjera je i da se problemu korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala pristupi na znatno odlučniji, organizovaniji i spremniji način, što se može ostvariti i jačanjem tužiteljskih i sudbenih kapaciteta, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Zato se Zakonom uređuje osnivanje, nadležnost, ovlasti i način rada posebnih odjela za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala, pri Federalnom tužilaštvu i pri Vrhovnom sudu. Obzirom na značaj tematike i složenost predloženih rješenja, Vlada će se o Prednacrtu izjasniti na jednoj od sljedećih sjednica.

O poljoprivrednim poticajima

Razmatrajući danas Informaciju o razgovorima s poljoprivrednicima, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da pripremi cjelovit izvještaj o isplati poticaja za 2012. godinu. Izvještaj obavezno mora sadržavati nazive pravnih, te imena i prezimena fizičkih osoba kojima su izdana rješenja za isplatu poticaja, a kojima još nisu isplaćeni poticaji, kao i podatke o teritorijanoj (kantonalnoj) raspodjeli poticaja.

Ovo ministarstvo je dužno zaustaviti isplatu poticaja i izdavanje rješenja po Programu, izuzev za poljoprivrednu prizvodnju. Obustava će trajati sve dok Vlada ne razmotri izvještaj o već dodijeljenim poticajima. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalno ministarstvo finansija dužni su da odmah pristupe obradi zahtjeva za ostvarenu proizvodnju proizvođačima u sedam kantona kojima, do početka septembra, poticaji nisu nikako isplaćeni.

Zaključeno je da se krene s hitnom isplatom poljoprivrednicima za koje su poticajna sredstva već unesena u Trezor FBiH. Nadležno federalno ministarstvo, u saradnji s poljoprivrednim udruženjima, treba da za jednu od sljedećih sjednica pripremi novi prijedlog poticaja za biljnu proizvodnju koji bi se zasnivao na smanjenim prinosima zbog ovogodišnjih vremenskih neprilika.

Kroz ovu saradnju treba pripremiti izmjene Programa poticaja za 2012. godinu u dijelu koji se odnosi na animalnu proizvodnju, odnosno na uzgoj pčelinjih zajednica.

Također, treba odmah pristupiti izmjeni Pravilnika radi potpunog usklađivanja s programom novčanih podrški poljoprivredi i ruralnom razvoju. Danas je, također, razmatrana incijativa za osnivanje fonda za, barem minimalnu, nadoknadu štete poljoprivrednicima.

Opredjeljnje Vlade FBiH je da se uvede “plavi dizel”, ali tako da svaki entitet snosi troškove za svoje poljoprivrednike. Inače, raspravi o ovoj tački dnevnog reda prisustvovali su i članovi Koordinacije federalnih udruženja poljoprivrednika: predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović i predsjednik Udruženja mljekara FBiH Mehmed Nikšić.

Bez saglasnosti za stečaj "Vitezita"

Vlada FBiH donijela je Odluku o davanju saglasnosti na akt Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, kojim se, na zahtjev Općinskog sudu u Travniku od 29.8.2012. godine, uskraćuje predhodna saglasnost za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužikom PS “Vitezit” d.o.o. Vitez, podnesen po prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka od strane predlagatelja Mire Stipović i drugih.

Naime, člankom 5. stavak 3. Zakona o stečajnom postupku propisano je da je za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom koji proizvodi naoružanje i vojnu opremu potrebna predhodna saglasnost federalnog ministra energije, rudarstva i industrije.

Rudnici i željeznice neće plaćati putarnu za dizel gorivo

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o utvrđivanju prijedloga Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine za dizel gorivo za 2013. godinu.

Ovim prijedlogom predviđeno je da se rudnici oslobode ove obaveze u ukupnom iznosu od 29.203.709 litara godišnje. Pojedinačno su to ZD Rudnici „Kreka" d.o.o. Tuzla (2.400.000 litara), ZD Rudnik mrkog uglja „Đurđevik" d.o.o. Đurđevik 3.631.250, ZD Rudnik mrkog uglja „Kakanj" d.o.o. Kakanj 5.263.980, ZD Rudnik mrkog ugljena „Zenica" d.o.o. Zenica 300.000, ZD Rudnik mrkog uglja „Breza" d.o.o. Breza 480.000, ZD Rudnik mrkog uglja „Abid Lolić" d.o.o. Travnik - Bila 156.000, ZD Rudnik uglja „Gračanica" d.o.o. Gornji Vakuf - Uskoplje 780.000, Rudnici mrkog uglja „Banovići" d.d. Banovići 15.933.479 i JP Rudnici uglja „Tušnica" d.o.o. Livno 259.000 litara.

Odluku iste sadržine Vlada je donijela i kada je riječ o Željeznicama FBiH. U ovom slučaju, riječ je o 3.734.400 litara.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.