BiH
631

Ministarstvo platilo "dug" čovjeku koji je bespravno koristio kuću nane Munize u Višegradu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Federalni ministar izbjeglih i raseljenih osoba Edin Ramić tokom posjete Goraždu i Novom Goraždu sa zvaničnicima, te muftijom goraždanskim Remzijom efendijom Pitićem razgovarao je o projektima koji se mogu realizirati u ovoj godini.

Ohrabrenje povratnicima svakako je podrška ministarstva brojnim projektima, od rekonstrukcije stambenih objekata do rješenja problema sa kojima se susreću svakodnevno.

Jedan od njih je i slučaj sedamdesetogodišnje Munize Oprašić, povratnice u Okruglu kod Višegrada koja je, podsjetimo, Milanu Jokiću, čovjeku koji je godinama bespravno koristio njenu kuću i zemlju, dužna platiti hiljade maraka nadoknade za ulaganja u kuću. Ma kako apsurdno zvučala pravda, sudske presude su decidne - 9 500 KM Muniza Oprašić mora platiti porodici Jokić, a uz zatezne kamate i sudske troškove cifra je narasla do 21.000 KM. Agoniju nane Munize koja traje od 2003. godine prekinuo je ministar Edin Ramić.

Kraj višegodišnje agonije

"Mi smo na molbu muftije ali i predstavnika Bošnjaka u Višegradu krenuli riješiti ovo pitanje za koje ne znam ni kako ga nazvati, ali je poprilično nemoralan čin sudstva entiteta RS kojim se jednoj starici koja se vratila na svoje ne dozvoljava živjeti u miru. A sve iz razloga što je neko eventualno na krovu trebao zamijeniti jednu ili dvije crepke i za to dobiti neku naknadu pa je tužio staricu u čijoj kući je živio, vjerovatno razmišljajući da će do kraja života ostati u tuđoj kući. Uglavnom, Ministarstvo će sufinansirati troškove nastale u sudskom postupku, platiti odštetu kako bi jedna nana mogla mirno živjeti u mjestu gdje se vratila", kazao je ministar za izbjegla i raseljena lica u FBIH.

Suljo Fejzić, predsjednik SO Višegrad, istakao je kako je u dogovoru sa advokatima iznos za plaćanje troškova umanjen, ali je podrška Ministarstva došla u pravom trenutku.

"Ministar Ramić je našao mogućnost da pomogne i zaista je ovo ohrabrenje za Munizu Oprašić. Istina, ima još slučajeva, a vjerujem i da će ova presuda otvoriti cijeli proces. Posljednji primjer je situacija Nedžada Demira, čiji je otac već platio za gornji sprat svoje kuće 27.000 KM, sada je presuda za dio u prizemlju oko 7.800 KM, nema još pozitivnog rješenja", ističe Fejzić.

Munibu ispunjeno obećanje

Federalni ministar izbjeglih i raseljenih osoba obišao je i Muniba Ferhatovića, povratnika u selo Karauzovići u općini Novo Goražde kojem je u oktobru prošle godine izgorjela kuća. U međuvremenu kuća je sanirana i zimske dane Munib provodi u svom toplom domu u kojem je dočekao federalnog ministra Edina Ramića ali i predsjednika SO Novo Goražde Ibrahima Drljevića koji mu je obećao da će kuća biti rekonstruisana prije snijega. To se i desilo.

"Nismo mogli dozvoliti da Munib dočeka zimu bez doma. Obećao jesam a to mi je garantovao i ministar Ramić. Sve je teklo po procedurama, kuća je obnovljena. Zahvalio bih se na podršci i resornom kantonalnom ministarstvu, Općini Goražde ali i firmi Senigor na pomoći. Danas je dopremljena i donacija u hrani, a još je ostalo da nađemo nešto sredstava za namještaj", ističe Drljević.

Munib Ferhatović kaže nema više razloga za brigu.

"Ispunili su obećanje. Kad je kuća izgorjela obećao mi je Ibrahim da će pomoć doći prije snijega. Ja opet nisam vjerovao, al evo je gotova i hvala svima koji su pomogli", kazao je Munib.

Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica podržalo je još nekoliko projekata Medžlisa IZ Goražde, poput igraonice za djecu, a u planu su i drugi projekti.

"Najvažnije je da zajedno rješavamo probleme, Ministarstvo je do sada mnogo, a u ovoj godini planiramo izgradnju imamske kuće u Ustiprači, Rogatici i drugim mjestima", kazao je ef. Pitić.

Federalni ministar je sa predstavnicima Vlade i Skupštine BPK Goražde razgovarao i o drugim značajnim projektima za ovo područje.

"Mi ćemo nastaviti sa podrškom stambenoj i komunalnoj infrastrukturi a razgovarali smo i o tome da Ministarstvo sufinansira i projekat saobraćajnice koja će značajno skratiti put od Goražda prema Sarajevu“, kazao je Ramić.

On je pozdravio usvajanje kantonalnog zakona koji tretira povratničku populaciju jer će povratnicima omogućiti bolji status.