Banja Guber
0

Ministarstvo ostalo pri zabrani, najavljena žalba

FENA
Maketa budućeg izgleda Banje Guber
Maketa budućeg izgleda Banje Guber
Odluka Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske da poništi Rješenje za građenje objekata u Banji Guber u Srebrenici ostaje na snazi, a investitor može da se žali na ovo rješenje ili da ponovo ide u postupak dobijanja građevinskih dozvola.

Ovo je izjavila resorna ministrica Srebrenka Golić nakon razgovora u Banjoj Luci sa predstavnicima investitora i lokalne zajednice o načinima rješenja problema u vezi sa tom banjom.

Gilić tvrdi da će, ako investitor i lokalna zajednica odluče da se u roku od 30 dana žale na Rješenje Ministarstva, konačnu odluku u ovom slučaju donijeti nadležni sud.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a je 18. aprila, po pravu nadzora, na prijedlog Pravobranilaštva i pozivajući se na Zakon o općem upravnom postupku, poništilo Rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove općine Srebrenica kojim se AD "Guber" iz Srebrenice odobrava gradnja i rekonstrukcija objekata u Banji Guber.

Golić je dodala da se ovdje radi o „prirodnom dobru koje je još u prijeratnoj BiH uživalo taj status, a da je Narodna skupština RS preuzela sve pozitivne propise BiH“.

S druge strane, zamjenik načelnika općine Srebrenica Ćamil Duraković najavio je da će se lokalne vlasti najvjerovatnije žaliti nadležnom sudu zbog ovog rješenja resornog ministarstva.

Podsjetio je i da je projekt Banje Guber od općeg interesa za lokalnu zajednicu, te ukazao da Narodna skupština RS-a, uz saglasnost srebreničke vlasti, mora donijeti odluku po kojem bi ta banja bila prirodno dobro od općeg interesa za RS.

I direktor AD "Guber" Borislav Bijelić smatra da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nije imalo pravni osnov da poništi Rješenje o građenju, kao što nije imalo ni Pravobranilaštvo RS-a.

Radi se, naveo je, o problemu prava vlasništva, odnosno prava korištenja, a "Guber" je kao nosilac prava korištenja potpuno nadležan da pokreće investicije i da mu u ovom slučaju preostaje da nadoknadu štete potraži na sudu.