BiH
0

Ministarstvo odbrane: Najavljen prijem BiH u punopravno članstvo SEDM-a

FENA
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić predvodit će delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na sastanku ministara odbrane zemalja članica Organizacije ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope (SEDM) koji se od 21. do 23. oktobra održava u Kijevu u Ukrajini, saopćeno je danas iz državnog Ministarstva odbrane.

Bit će riječi o temama vezanim za regionalnu odbrambenu i sigurnosnu suradnju, o uključivanju Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo SEDM-a te o NATO operacijama na području jugoistočne Evrope.

Bosna i Hercegovina od 27. septembra prošle godine ima status posmatrača u ovoj organizaciji, kao i Crna Gora, Gruzija, Srbija te Moldavija.

Osim ministra Cikotića, u delegaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u Kijevu će biti pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i zamjenik komandanta za operacije Operativne komande OSBiH brigadni general Mirko Tepšić.

Ministar Cikotić će imati niz bilateralnih susreta s ministrima odbrane zemalja članica, saopćeno je.

SEDM ima cilj jačanje saradnje država jugoistočne Evrope na području odbrane u duhu Partnerstva za mir radi bržeg uključivanja u transatlantske integracije, posebno u NATO.

Članice SEDM-a se obavezuju na afirmaciju dobrosusjedskih odnosa, kao i na konstruktivnu odbrambenu i sigurnosnu saradnju u regiji.

Sadašnje države članice su Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rumunija, Slovenija, Turska, Ukrajina i SAD.