BiH
6

Ministarstvo odbrane Hrvatske za Klix.ba: Dodik jeste pozvao Kotromanovića u Banju Luku!

Piše: E. G.
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS i predsjednik SNSD-a, uputio je poziv ministru odbrane Republike Hrvatske Anti Kotromanoviću da prisustvuje prijemu u njegovom uredu u Banjoj Luci i primi priznanje u ime helikopterske jedinice iz te zemlje, koja je učestvovala u pomaganju stanovništvu poplavljenih područja u tom entitetu, potvrđeno je za Klix.ba u Ministarstvu odbrane Hrvatske.

Spomenuti poziv je upućen Ministarstvu obrane Hrvatske, naslovljen je na Ministarstvo i na ruke ministra odbrane, potvrđeno nam je.

"Između ostaloga, u pozivu stoji: 'S obzirom na značaj odlikovanja koje je dodjeljeno Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske (eskadrilatransportnih helikoptera), predsjednik Republike poziva Vas na prijem i uručivanje odlikovanja, koje će se obaviti u četvrtak 26. juna 2014. godine u 10.00 časova", naveli su u odgovoru za Klix.ba u Ministarstvu odbrane Hrvatske.

Mediji su danas, a o čemu smo i mi pisali, objavili ovu informaciju, koja je zanimljiva iz razloga što je Kotromanović tokom rata bio zapovijednik 126. brigade Hrvatske vojske te prijetila ulaskom u Banju Luku nakon akcije Oluja. Vlasti u entitetu RS su Kotromanovića, odnosno učesnike tih vojnih akcija, nazivali ratnim zločincima sve ove godine.

Nakon ove informacije da je poziv upućen na ruke Kotromanoviću, mediji su podsjetili na dosadašnje stavove vlasti RS-a o sadašnjem hrvatskom ministru.

Dodik je danas negirao ranije objavljenu informaciju da je odlikovao Kotromanovića, ali ne i to da ga je pozvao u Banju Luku.

"Postoji sposobnost uvijek da se sve ispekuliše. Nisam odlikovao ni generala niti ministra odbrane Hrvatske. Velika mi je čast što ovaj helikopterski servis pri Ministarstvu odbrane Hrvatske prima ovo odlikovanje povodom krsne slave - Vidovdana. Nisam birao hrvatskog ministra odbrane, to je legitiman izbor. Oni koji su sa bilo koje strane u proteklim ratovima počinili bilo kakav zločin treba da odgovaraju i to je mjesto za sud, a ne za mene", pravdao se Dodik pred novinarima.