BiH
5

Ministarstvo odbrane BiH prva bh. institucija u projektu borbe protiv korupcije

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine prva je državna institucija koja kreće u realizaciju projekta nulte stope tolerancije na korupciju pod nazivom "Etička linija", kazao je danas na konferenciji za novinare ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U smislu praćenja i prijavljivanja, projekat nulte stope tolerancije na korupciju provodit će se jednako za vojnika i za ministra, rekao je Osmić. 

"Mi u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH nismo imuni na korupciju. Pojava korupcije u sistemu odbrane, pored svih negativnosti koje nosi sa sobom, istovremeno predstavlja i ozbiljnu sigurnosnu prijetnju, obzirom da umanjuje snagu i borbenu moć OSBiH, kao i mogućnost njihove adekvatne reakcije u slučaju potrebe", istakao je Osmić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Neophodno je i značajno pronaći adekvatne mjere za borbu protiv korupcije unutar odbrambenog sistema, rekao je Osmić, dodavši da će projekat "Etička linija" biti realizovan u više pravaca, a prvenstveno na polju prevencije i smanjenja pojave korupcije.

"Od ovog trenutka niko u Ministarstvu odbrane, pa ni sam ministar, niti aktuelni niti budući, ne može ukloniti niti korigovati prijavu ili prijave i dokaze o zloupotrebama koji se pošalju kroz sistem 'Etička linija'. Kao ministar, garantujem efikasnu reakciju, postupak protiv odgovornih i zaštitu prijavitelja, preuzimanje odgovornosti i vođenje kompletnih mehanizama nulte tolerancije na sve nepravilnosti unutar institucija", naglasio je Osmić.

Zekerijah Osmić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zekerijah Osmić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Direktor kompanije NET Consalting, koja se bavi uvođenjem programa za prevenciju korupcije unutar institucija BiH Bojan Bajić, istakao je kako je na prijedlog USAID-a, Ministarstvo odbrane prva institucija u koju se uvodi ovaj program.

"Zadivljujuća je spremnost rukovodstva Ministarstva odbrane da preuzme odgovornost da spriječi nastanak nepravilnosti, šteta, korupcije i tako dalje", istakao je Bajić, dodavši da niko nema mogućnosti da mijenja ili manipuliše prijavama u sistemu.

Bojan Bajić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bojan Bajić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Ministar Osmić je dodao kako će nakon implementacije novog projekta kako uposlenici Ministarstva, tako i svi oni koji smatraju da u Ministarstvu ima određenih nepravilnosti ili korupcije, imati priliku da to i prijave.