BiH
4

Ministarstvo odbrane BiH pojašnjava: Ne formiramo novu obavještajnu službu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo odbrane BiH oglasilo se danas saopćenjem za javnost u povodu priloga u pojedinim medijima u Bosni i Hercegovini u kojima se tvrdi da se unutar OS BiH formira nova obavještajna agencija.

"Ministarstvo odbrane je u Programu rada za 2016. godinu planiralo aktivnosti na pripremi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani. Zadatak na pripremi dodijeljen je Sektoru za obavještajno-bezbjednosne poslove, jer se radi o izmjenama i dopunama člana 9. koji tretira pitanje vojnoobavještajnih poslova", navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, cilj ovog zadatka, a imajući u vidu skoro svakodnevno povećanje obima bezbjednosnih izazova i prijetnji po opštu bezbjednost građana, a time i pripadnika OSBiH..., da se kritički i sveobuhvatno sagledaju sva dosadašnja iskustva i praksa u primjeni postojećeg okvira izvršavanja osnovne funkcije vojno-obavještajnog roda OSBiH i Sektora za obavještajno-bezbjednosne poslove MOBiH-a, kao i spremnosti da preduprijede ili odgovore na navedene prijetnje i izazove.

"U skladu sa procjenama i zaključcima koji bi proizašli iz sveobuhvatnog sagledavanja dosadašnjih iskustava, namjera je sagledati postojeće formulacije i definicije vojno-obavještajnih poslova u Zakonu o odbrani, a potom iste, ukoliko se to pokaže opravdanim učiniti preciznijim, određenijim, ali i terminološki uskladiti sa trenutnom stručnom terminologijom koja se koristi u toj vrsti poslova" preciziraju iz MOBiH-a.

Nadalje, pojašnjavaju da bi se na taj način eventualna nerazumijevanja ili različita tumačenja izbjegla ili svela na manju mjeru, te da se ova aktivnost provodi u potpunosti u skladu sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH i Uputstvom o proceduri izrade dokumenata sistema odbrane u MO i OSBiH.

O spomenutoj namjeri Ministarstvo odbrane je upoznalo Zajedničku komisiju Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbjednost, Zajedničku komisiju Parlamentarne skupštine BiH za nadzor OSA-e BiH, Obavještajno-bezbjednosnu agenciju BiH, NATO-štab u Sarajevu i OSCE misiju u BiH.

Radi pripreme Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani formirana je radna grupa u koju su uključeni stručnjaci u toj oblasti.

Radna grupa je neprečišćeni tekst prednacrta razmatrala 18. oktobra i on je objavljen na internet stranici MOBiH i dostupan je za raspravu unutar MO i OSBiH. Isti tekst prednacrta je dostavljen i svim vanjskim učesnicima, a plan je da se do kraja novembra završi nacrt koji bi se nastavio pravno i nomotehnički usaglasiti za daljnje procedure razmatranja u Ministarstvu odbrane, a potom i na Vijeću ministara. Tada će biti i javno objavljen na web stranici Ministarstva odbrane.

"Ministarstvo odbrane BiH želi upoznati javnost da u prvom neprečišćenom tekstu kojeg je radna grupa razmatrala i objavila na intranet stranici MOBiH-a nema niti riječi o novoj agenciji, niti o nadležnostima vojno-obavještajnog roda u praćenju civila, niti o proširenju nadležnosti vojnoobavještajne službe izvan kasarni, kao ni o oduzimanju nadležnosti Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, promjenama ili derogiranju Zakona o OSA-i, ili Zakona o zaštiti tajnih podataka i slično", navodi se u saopćenju.