BiH
22

Ministarstvo odbrane BiH: Knjiženje vojne imovine na državu BiH je čisto tehničko pitanje

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poznata je činjenica da je Bosni i Hercegovini još 2010. godine u Talinu uvjetno dodijeljen MAP. Uvjet koji je tada postavljen je uknjiženje 63 perspektivne vojne lokacije. Iz Ministarstva odbrane BiH saopćeno nam je da zbog nepostojanja konsenzusa u BiH za pitanja knjiženja državne i vojne imovine taj uvjet ni do danas nije ispunjen.

Knjiženje 63 perspektivne vojne lokacije na državu BiH jedan je od uslova koji je postavio NATO kako bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo u ovom savezu (MAP). Aktiviranjem MAP-a trebala bi biti pojačana sigurnost države, ali i omogućena brža i veća strana ulaganja, te ekonomski rast i zapošljavanje.

Sporazumom o sukcesiji između zemlja bivše Jugoslavije određeno je da sva vojna imovina koja se u trenutku priznavanja novih država nađe na teritoriji tih država pripada isključivo državama.

Iz Ministarstva odbrane BiH saopćeno nam je da neke druge države koje su već članice NATO-a nemaju u potpunosti uknjiženu nepokretnu perspektivnu vojnu imovinu na ministarstva, odnosno na njihove države.

"Kada je riječ o knjiženju vojne imovine važno je naglasiti da mi već imamo lokaciju u Čapljini koja je uknjižena još 2012. godine. Za nekoliko lokacija kao što su Orašje, Žepče i Livno, općinska vijeća još su za vrijeme FMO donijela odluku o gradnji vojarni, odnosno još prije toga, dok su postojali Hrvatsko vijeće obrane i Armija RBiH. To su lokacije koje u biti nisu upitne kada govorimo sa aspekta uknjižbe", stoji u odgovoru Ministarstva odbrane BiH.

U Ministarstvu smatraju, kada je riječ o ostalim lokacijama koje je potrebno uknjižiti, kako će se to "čisto tehničko pitanje" u što skorijem vremenu riješiti na zadovoljstvo svih u BiH.

Podsjećamo, bivši američki ambasador u BiH Patrick Moon je 2013. godine nakon sastanka sa Philipom Reekerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, kazao da je predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik blokirao proces knjiženja vojne imovine.