Kantonalna Koordinacija ministara
0

Ministarstvo obrazovanja FBiH - neustavno

SRNA
Livno
Livno
Koordinacija ministara obrazovanja kantona sa hrvatskom većinom u Federaciji BiH (FBiH) usvojila je zaključak da se sve odluke i dokumenti koji se odnose na oblast obrazovanja, kako na državnom, tako i na federalnom nivou, ubuduće dostavljaju direktno kantonalnim ministarstvima, a nikako posredstvom Ministarstva obrazovanja FBiH, koje je, kako navode, odlukom Ustavnog suda FBiH proglašeno neustavnim.

Hrvatski ministri obrazovanja na sastanku u Livnu usvojili su i zaključak da se ministarstvima obrazovanja u kantonima sa hrvatskom većinom ubuduće svi dopisi i dokumenti iz oblasti obrazovanja sa državnog i federalnog nivoa dostavljaju na Ustavom zagarantovanom hrvatskom standardnom jeziku i latiničnom pismu, te da se hitno sazove konferencija svih ministara obrazovanja u BiH.

Koordinacija nije prihvatila prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH iz pisma od 7. decembra o formiranju radne grupe za izradu Pravilnika o korištenju akademskih titula i sticanju naučnih i stručnih zvanja u pogledu broja članova i sastava radne grupe.

Usvojen je zaključak da se broj članova i sastav radne grupe usaglasi na konferenciji ministara obrazovanja BiH, te da se sve odluke donose konsenzusom.