BiH
0

Ministarstvo: Obavijest poljoprivrednim proizvođačima

FENA
Iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i poljoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) obavještavaju poljoprivredne proizvođače da postoje realne mogućnosti za razvoj plemenjače i pepelnice, pa vinovu lozu koja je u kritičnoj fazi treba štititi od uzročnika tih bolesti, kao i sive plijesni (truleži).

U zaštitu vinove loze u fazi razvoja moraju se uvesti pripravci sustavnog djelovanja koji moraju štititi vinovu lozu od zatvaranja grozda, stoji u priopćenju.

Za prskanje vinogradarima se preporuča da izaberu kombinacije pripravaka koje suzbijaju sve tri gore spomenute bolesti i to Forum-star-Rubigan EC-Chromosul ili Radimol Gold MZ 68 WP plus Topas 100 EC plus Thiovit Jet plus Ranilon, ili Metaxyl MZ 72 WP plus Systhane plus Chromosul plus Ranilon ili Acrobat plus Crystal plus Chromosul plus Ranilon.

Iz resornoga ministarstva također obavještavaju da se vrtlarske kulture paprika, rajčica, dinja i lubenica nalaze u fazi intenzivnog porasta kada su vrlo osjetljive na mnoge uzročnike bolesti, a prvenstveno plemenjaču. Neke od vrtlarskih kultura već se nalaze u fazi donošenja ploda, tako da se mora paziti na izbor pripravaka obzirom na karencu te se zbog toga preporučuju korištenje pripravka "Quadris" koji u većini vrtlarskih kultura ima karenca 3 dana.