BiH
7

Ministarstvo o nezaposlenima: Pravo na zdravstvenu zaštitu trebaju ostvariti na drugi način

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Nakon što je sa kantonalnog biroa za zapošljavanje sa evidencije za nezaposlene skinuto 4.000 osoba zbog činjenice da ugovorom o djelu ostvaruju prihod od 208 KM te su zbog toga izgubili i pravo na zdravstveno osiguranje, u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike kažu kako je sve urađeno "po zakonu" te da oni koji su izbrisani sa evidencije pravo na zdravstvenu zaštitu trebaju osigurati na neki drugi način.

Tako su nam u Ministarstvu citirali Zakon prema kojem se status nezaposlenosti gubi jer je propisano da služba za zapošljavanje prestaje voditi na evidenciji nezaposlenih osoba one osobe koje registruju obrt ili ostvare prihod po bilo kom osnovu.

"Podatke o visini prihoda kantonalna služba za zapošljavanje dobija od Poreske uprave Federacije BiH i na osnovu tih podataka prestaje voditi na evidenciji nezaposlenih osobu koja ostvari prihod koji prelazi mjesečni iznos od 25 posto prosječne plaće u toku prethodne godine prema podacima Federalnog zavoda za statistiku", kažu u Ministarstvu.

Osobe koje svoj radni angažman ostvaruju po osnovu ugovora o djelu, uz uvjet da naknada ostvarena tim angažmanom prelazi gore navedeni iznos, ne treba da se vode kao nezaposlene na evidenciji nezaposlenih osoba, a pravo na zdravstvenu zaštitu trebaju ostvariti na neki drugi način.

Nisu, međutim, odgovorili na naše pitanje kada je u pitanju poduzimanje konkretnih koraka o ovoj problematici, a s obzirom na to da po istom osnovu zdravsvteno osiguranje može izgubiti veliki broj osoba na području cijele Federacije BiH.

Upravo zbog toga, Kako nam je potvrdila Indira Smajlović, predsjednica Udruženja nezaposlenih Otium, u pripremi je Inicijativa za izmjenu spornog Zakona, ali i najava masovnih protesta ukoliko pomenuta incijativa ne bude naišla na razumijevanje federalnih vlastodržaca.

Međutim, u Federalnom ministarstvu se ne obaziru ni na nove Inicijative niti na nadolazeće proteste.