BiH
20

Ministarstvo kulture i sporta KS-a će podržati balerinu Iskru Nadžak na Floridi

FENA
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ugostio je desetogodišnju Iskru Nadžak, finalistkinju najvećeg baletnog takmičenja u svijetu "Youth International Ballet Competition" koje će se održati ove godine na Floridi.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava Iskra nije mogla da otputuje u Pariz na kvalifikacije za to takmičenje, pa je prijavu morala podnijeti putem video linka. Međutim, ni to nije bila prepreka da postane jedina takmičarka iz BiH koja se uspjela plasirati u finale, navodi se u saopćenju iz Pres službe KS.

Kurić je istakao da institucije nadležne za kulturu i sport moraju iznaći sredstva za podršku ovakvim takmičarima i pored malih budžeta s kojim se suočavaju.

"Ne smijemo dozvoliti da takmičari poput Iskre nemaju mogućnost otići na prestižna svjetska takmičenja. Obaveza svih nas jeste da pronađemo ta sredstva, da budemo vjetar u leđa našim sportistima i umjetnicima, posebno ovako talentovanoj djeci", naglasio je kantonalni ministar.

Ministarstvo kulture i sporta KS-a osigurat će pomoći će odlazak Iskre na takmičenje, uz iskrene želje da se vrati s medaljom, navodi se u saopćenju.