BiH
260

Ministarstvo komunikacija predlaže da BHRT emituje program na tri kanala, iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke

Piše: Er. M.
BHRT (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
BHRT (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Prednacrtom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu BiH previđeno je da BHRT emituje program na tri kanala u BiH i to na bosanskom jeziku iz Sarajeva, na hrvatskom iz Mostara i na srpskom jeziku iz Banje Luke.

Simbolično, ovakav prijedlog izmjena i dopuna uslijedio je nakon čvrstih stavova Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH čiji su zastupnici još u aprilu prošle godine poručili kako ih "sadašnji način funkcionisanja RTV sistema ne zanima" s obzirom na to da Hrvati u BiH nisu zadovoljni trenutnim rješenjima.

U Prednacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV servisu BiH stoji da BHRT emitira program na tri kanala, od kojih svaki emitira program na jezicima konstitutivnih naroda i pismu konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Dalje se dodaje da "programi BHRT se proizvode, uređuju na način prilagođen potrebama pojedinog konstitutivnog naroda".

Na 38. sjednici Vijeće ministara Bosne i Hercegovine se upoznalo o zaključcima Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji su usvojeni na 13. sjednici Doma, a u povodu rasprave o Informaciji o problemima u poslovanju i funkcionisanju Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, javnog servisa Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je zaključeno da se Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine neupitno zalaže za zakonito poslovanje javnih emitera i snažno podržava istinito, cjelovito, nepristrasno i pravedno informiranje javnosti o svim događajima u Bosni i Hercegovini, ravnopravno na jezicima tri konstitutivna naroda, na tri kanala u okviru Javnog RTV sistema, u duhu međunarodnih i evropskih propisa i standarda, kao i Rezolucije Evropskog parlamenta i odredaba Ustava Bosne i Hercegovine.

Zaključkom je obavezao Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstvo komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine da, u što kraćem roku, a najkasnije do kraja januara 2016. godine, pripreme i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dostave prijedlog izmjena zakonodavstva u oblasti Javnog radiotelevizijskog sistema, koje će biti u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i stavovima iznesenim u Rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku Bosne i Hercegovine iz aprila 2015. godine i zajedničkoj izjavi predsjedavajućih sa 17. Interparlamentarnog sastanka Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz maja 2015. godine, u kojoj je naglašeno da je za javne medije u Bosni i Hercegovini od suštinskog značaja emitiranje programa na svim službenim jezicima.

Iz Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH ističu da u sadašnjem analognom sistemu emitovanja nije moguće emitovati program na ovakav način, zbog ograničenih tehničkih kapaciteta.

Dodaju da uzimajući u obzir tehnološki tranzicijski napredak i preuzetu obavezu Bosne i Hercegovine za prelazak s analognog na digitalni sistem emitovanja, bit će osigurani kapaciteti za emitovanje programa na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, sa tehničkom mogućnošću emitovanja do 10 kanala u okviru javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine, čime se stvaraju pretpostavke za emitovanje programa BHRT-a, na tri kanala.