ACIPS
0

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH donosi sudbonosne odluke bez osnova

Sarajevo-x.com
ACIPS ponovo upozorava Vladu i Parlament FBiH da bi donošnje odluka bez strategije razvoja u elektro-energetskom sektoru bilo dugoročno štetno za građane.

Ukoliko Parlament FBiH odobri zahtjev Ministarstva energije, rudarstva i industrije da se odmah ide u odabir strateškog partnera za projekte koje ovo ministarstvo predlaže, u ovom slučaju za izgradnju novih eletroenergetskih objekata bez tendera, moguće je očekivati negativne posljedice po dugoročni razvoj zemlje.

Naime, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije je jedino ministarstvo u Vladi FBiH koje nema rok za izradu strategije razvoja ove oblasti a de facto donosi sudbonosne odluke za državu bez ikakvih ozbiljnih osnova.

Ukoliko bi se ovakva odluka usvojila, moguće je da BiH zauvjek izgubi energetiku kao jedan od glavnih strateških resursa i nastavi biti izvoznik sirovine i energije kao nerazvijene afričke zemlje.

Ponavljamo da bi premijer Branković i ministar Hećo morali uzeti u obzir činjenicu da bilo kakva odluka donesena van dogovora sa nadležnim institucijama na državnom nivou, i van Razvojne strategije BiH (National Development Plan - NDP), mora značiti dugoročno ekonomsko rasparčavanje BiH.

Stoga, hitno treba krenuti sa koordinacijom odluka entitetskih ministarstava i Vlada sa budućim razvojnim ciljevima čitave države koji se trenutno definišu u sklopu izrade Razvojne strategije BiH (NDP-a).

Razvojna strategija BiH je proces kojim se definišu 3 – 7 ključnih razvojnih područja. Trenutačno se u tom procesu sagledava situacija u BiH, na svim područjima. ACIPS je napravio i predložio metodologiju za izradu Razvojne strategije BiH, čiji je dio i službeno prihvaćen.