'Nije bilo vrijeđanja'
0

Ministarstvo brani Zlatana Burzića

Sarajevo-x.com
Povodom teksta koji je objavljen danas u kojem se navodi da je Zlatan Burzić, šef Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova vrijeđao novinare, oglasilo se i ovo ministarstvo sa saopćenjem.

"Gospodin Burzić je na Savjetovanju ambasadora na zatvorenoj radnoj sesiji održao izlaganje o radu sa medijima ukazavši na važnost transparentnosti u radu i pravovremenom izvještavanju javnosti. Istakao je da su vladine institucije i mediji potrebni jedni drugim, jer se ne može govoriti o uspjesima ministarstva koje javnost ne potvrdi", navodi se u saopćenju MVP BiH.

Oni navode da je Burzić također govorio o važnosti kvalitetne pripreme prije intervjua, pogotovo kada je u pitanju živa riječ, te iznio niz konkretnih savjeta i primjera.

"U svom izlaganju, on je između ostalog govorio i o izazovima u radu sa novinarima koji ne poštuju novinarsku etiku. Tom prilikom nije bilo generaliziranja niti je imenovan bilo koji pojedinačan medij ili novinar, o čemu svjedoči i audio zapis, s obzirom da su sva izlaganja tonski zabilježena u cijelosti", navedeno je.

Zlatan Burzić, šef Ureda za Odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova na savjetovanju pred bosanskohercegovačkim ambsadorima izvrijeđao je novinare, nazvavši ih neznalicama i osobama nižeg intelektualnog nivoa.

U reagovanju Udruženja BH Novinari stoji da je nepojmljivo to da ministar Sven Alkalaj, kao najodgovornija osoba, nije odmah suspendirao Burzića zbog vrijeđanja dostojanstva i profesionalnog digniteta novinara, ali i samih ambasadora koji su bili prisiljeni slušati izrečene uvrede.