BiH
0

Ministarstvo bez komentara o opasnim otopinama za leće

Sarajevo-x.com
Otopine za leće Complete Moisture Plus i Complete Start američkog proizvođača AMO-a, zvanično su povučene sa hrvatskog i američkog tržišta. U našim apotekama još uvijek možete kupiti ove otopine za koje se sumnja da izazivaju jake infekcije, a Federalno ministarstvo zdravstva šuti.

Proizvođač Advanced Medical Optics (AMO) dobrovoljno je započeo hitno povlačenje svoje otopine za kontaktna sočiva Complete Moisture Plus. U zvaničnom saopštenju AMO-a, koje smo dobili od distributera ovih proizvoda za BiH, veledrogerije Oktal Pharma stoji:

"Povlačenje je odgovor na informaciju koju smo primili od strane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Sjedinjenih Američkih Država glede infekcija oka uzrokovanih Acanthamoebom, mikroorganizmom koji se u prirodi nalazi u vodi, a koji može doprinijeti razvoju teških infekcija rožnice“.

Podaci koje je CDC proslijedio kompaniji AMO govore da je od 46 pacijenata koji su razvili keratitis (hronično upalno stanje) uzrokovan infekcijom Acathamoebom, njih 21 koristilo otopinu Complete Moisture Plus.

AMO je svojim distributerima poručio da odmah provjere svoje zalihe zbog povlačenja proizvoda i slijede upute za povrat proizvoda.

Oktal Pharma je, na osnovu ovih saznanja, obavijestila svoje klijente o novonastaloj situaciji. AMO se izvinio i počeo raditi na otkrivanju uzoraka koji su razvili štetnost njihovih proizvoda.

Logičan korak u nastavku priče jeste da Federalno ministarstvo zdravstva zauzme određeni stav u vezi sa problemom, da izda zvaničnu preporuku građanima o korištenju ovih proizvoda. Ako ništa, onda bi mogli da odgovore na jednostavno novinarsko pitanje koje smo, nakon neuspješnog telefonskog razgovora, uputili i kao zvaničan dopis putem faxa u kabinet federalnog ministra prim. dr. Safeta Omerovića.

Procedure u Ministarstvu traju vječno. Dok oni parafiraju, prodiskutuju, konsultiraju brojne pomoćnike, pa pomoćnikove pomoćnike i daju stav o ozbiljnim problemima koji mogu znatno škoditi javnosti u čiju korist se službenici državnih institucija kunu da rade ("sve za dobrobit građanstva"), nosači sočiva mogu ostati bez vida.

Sreća pa određene sarajevske privatne optike ne čekaju reakcije onih koji bi trebali dati zvaničan stav ili preporuku o opasnostima u zdravstvenoj industriji. Iz Optike Baroš su nam potvrdili da su već jučer povukli iz prodaje sve navedene proizvode. O opasnostima otopina iz AMO-a saznali su putem interneta te su samoinicijativno odlučili zaustaviti prodaju koja bi mogla štetiti njihovim klijentima.

Optika Loris je, nakon što ih je obavijestio distributer Oktal Pharma, danas povukla sve upitne otopine iz svog prodajnog asortimana. Apoteke "Sarajevo“, koje također nude ove proizvode, još uvijek prodaju otopine za sočiva Complete Moisture Plus jer, kako kaže magistrica iz dežurne apoteke na Obali Kulina bana, nemaju "nikakvo zvanično naređenje niti preporuku".

Ova priča je još jedan dokaz da se građanstvo ne može osloniti na ministarstva, vlade i druge državne institucije. Nadati se da će neko od njih nekada početi raditi svoj posao, apsolutno je apsurdno. Što se njih tiče, možemo se i dalje trovati pa i u najgorem slučaju oslijepiti.