Vijeće ministara BiH
0

Ministarstva zadužena da Hagu dostave dokumentaciju

SRNA
Vijeće ministara BiH zadužilo je ministarstva odbrane, sigurnosti i inostranih poslova i Tužilaštvo BiH da Ministarstvu pravde u roku od deset dana dostave dokumentaciju iz zahtjeva Tužilaštva Haškog tribunala u vezi sa suđenjem Radovanu Karadžiću.

Ministarstvo pravde treba tu dokumentaciju da dostavi Tribunalu u Hagu.

Vijeće ministara upoznat je na današnjoj sjednici sa Informacijom o postupanju u vezi sa zahtjevom haškog Tužilaštva za dostavljanje dokumentacije u vezi za suđenjem prvom predsjedniku Republike Srpske.

Ministarstvo odbrane i Tužilaštvo BiH zaduženi su da pronađu dokumentaciju koja se odnosi na zahtjeve iz pet tačaka "Podneska na zahtjev upućen vlastima BiH" i da je u najkraćem roku dostave haškom Tužilaštvu, saopšteno je iz Vijeća ministara  BiH.

Ministarstva odbrane, sigurnosti i inostranih  poslova  te  Tužilaštvo BiH zaduženi su  da  dokumentaciju kojom raspolažu dostave Ministarstvu  pravde u roku od deset dana, a Ministarstvo pravde BiH zaduženo je da svu prispjelu dokumentaciju i Izvještaj o  preduzetim aktivnostima institucija u BiH dostavi Haškom tribunalu, te Ambasadi BiH u Kraljevini Holandiji, navodi se u saopštenju.
  
Na sjednici je zaduženo Ministarstvo inostranih poslova BiH da informiše Haški tribunal o preduzetim aktivnostima vlasti BiH o postupanju po ovom zahtjevu.

Vijeće ministara BiH preporučilo je Predsjedništvu BiH da odredi osobu koja će predstavljati BiH na raspravi i izlaganju pred Pretresnim vijećem Haškog tribunala povodom zahtjeva iz "Podneska na zahtjev upućen vlastima BiH".

Haški tribunal uputio je zahtjeve BiH za dostavljanje određene dokumentacije iz 1995. godine u vezi sa ovim predmetom, a prema Statutu Haškog tribunala, BiH je obavezna da odgovori na sve tačke iz zahtjeva, bilo da raspolaže dokumentacijom ili ne.