BiH
0

Ministarsto danas izvještava o 11,5 tona eksploziva

SRNA
Selmo Cikotić
Selmo Cikotić
Ministarstvo odbrane BiH danas će Predsjedništvu BiH dostaviti izvještaj o nestanku 11,5 tona eksploziva, izjavio je u Sarajevu ministar odbrane Selmo Cikotić.

On je objasnio da kompanija koja je za potrebe Ministarstva odbrane obavljala uništavanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava nije Ministarstvu, kako je to bilo predviđeno, vratila navedeni eksploziv, ali nije želio da govori o drugim detaljima izvještaja.

    "Ministarstvo neće sa medijima dijeliti tu informaciju prije nego sa Predsjedništvom BiH", istakao je Cikotić, ali je njegova zamjenica Marina Pendeš rekla da je, prema neprovjerenim informacijama, "UNIS" iz Vogošće, koji je za potrebu Ministarstva odbrane radio delaboraciju, eksploziv neovlašteno prodao "Vitezitu" iz Viteza.

    "Kao ozbiljna institucija, mi želimo do detalja provjeriti sve i nakon toga izaći u javnost", naglasila je Pendešova u izjavi novinarima.

    Ona je dodala da će Ministarstvo, u skladu sa zakonom, pokrenuti aktivnosti  koje se tiču ugovora sa firmom koja je radila delaboraciju i utvrđivanja odgovornosti za neovlaštenu prodaju eksploziva koji je trebalo da bude vraćen Ministarstvu odbrane.

  Pendešova je najavila da odgovornosti, ukoliko se utvrdi da postoji, neće biti zaobiđeni ni ljudi iz Ministarstva odbrane.

    Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić konstatovala je da je nestanak 11,5 tona eksploziva, čiju je istragu pokrenulo Predsjedništvo BiH, samo potvrdilo postojanje problema uništavanja municije na koji ona upozorava dvije i po godine.
"Po propisanim procedurama trebalo je da bude uništeno 520 tona municije od kojih kao nus proizvod ostaje 11 tona eksploziva. Tih 11 tona je prodato, umjesto da bude vraćeno Ministarstvu odbrane, a istraga treba da kaže kome", istakla je Majkićeva upozorivši da se municija koja potiče iz BiH ili dijelovi preostali od delaboracije nalaze svuda po svijetu.

    Cikotić je zajedno sa svojim zamjenicima Marinom Pendeš i Živkom Marjancem danas u Sarajevu prisustvovao sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnosti na kojoj je razmatran Izvještaj o radu ovog ministarstva u 2010. godini.