Sadović među ministrima
0

Ministarska konferencija o organizovanom kriminalu

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović sa saradnicima sutra putuje na Brdo kod Kranja, gdje će prisustvovati Osmoj regionalnoj ministarskoj konferenciji posvećenoj ilegalnim migracijama, organizovanom kriminalu, korupciji i terorizmu.

Prvi dio konferencije posvećen je razmjeni dobrih praksi u oblasti borbe protiv terorizma u zemljama jugoistočne Evrope, jer opasnost koju terorizam predstavlja za sigurnost zemalja ovog regiona, te Evropske unije u cjelini, zahtijeva jedinstven i zajednički pristup borbi protiv terorizma.

Kako je Evropska unija izradila Strategiju borbe protiv terorizma sa 16 preporuka, u cilju unapređenja nacionalnih struktura i kapaciteta, a zemlje članice Evropske unije primjenile date preporuke u svojim nacionalnim mehanizmima, na ovaj način se želi pomoći zemljama jugoistočne Evrope da izbjegnu rizik samostalnog postavljanja sigurnosnih standarda, koji se možda čine prihvatljivim na državnom nivou, ali su često izvan globalnog sigurnosnog konteksta.

Drugi dio konferencije posvećen je procjeni prijetnje organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi, s posebnim osvrtom na trenutnu situaciju u toj oblasti, te budućem razvoju policijske saradnje.

Podrška zemalja EU izradi Procjene opasnosti od organizovanog kriminala u regionu jugoistočne Evrope (OCTA-e), potekla je od prijedloga Slovenije, u vidu postepenog uvođenja OCTA-e u zemljama ovog regionu i predstavlja primjenu postojećeg sistema EU u cilju rješavanja mreža organizovanog kriminala, prisutnih duž takozvane „balkanske rute“, te opasanosti koju one predstavljaju u pogledu mira, stabilnosti i prosperiteta cijelog regiona.

U okviru ovog projekta, predviđena je šira i intenzivnija policijska saradnja i razmjena obavještajnih informacija i podataka o krivičnim djelima, gdje Europol, kao ključni partner projekta, pruža tehničku pomoć i obuku zemljama jugoistočne Evrope, uz istovremeno jačanje saradnje sa SECI centrom, zaduženim za primjenu i koordinaciju cijelog projekta.

Na marginama konferencije "Brdo procesa“, ministar Sadović će imati bilateralni sastanak sa slovenskim ministrom unutrašnjih poslova Dragutinom Mateom.

Razgovarat će o međunarodnoj saradnji i operativnoj policijskoj saradnji, posebno iskustvima Slovenije u procesu evropskih integracija i pomoći koju ona može pružiti BiH u pogledu edukacije i razmjene iskustva.

Konferenciji organiziranoj u okviru Brdo procesa prisustvuju ministri unutrašnjih poslova Albanije, Austrije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Grčke, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.