BiH
0

Ministari unutrašnjih poslova razgovarali o reformi policije u BiH

FENA
Sastanak federalnog ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića i direktora Federalne uprave policije Zlatka Miletića s kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova i komesarima kantonalnih ministarstava, a kojem su prisustvovali i predstavnici EUPM-a, održan je danas u Sarajevu.

Na sastanku je razgovarano o prijedlogu plana za provođenje reforme policijskih struktura u BiH koji je napravila Direkcija za reformu policije, a razmatrano je i pitanje donošenja zakona o policijskim službenicima na nivou kantona.

Ministar Alić je na pres-konferenciji nakon sastanka kazao novinarima da je zaključeno kako je reforma policijskih snaga u BiH neophodna iz razloga što je sadašnja organizacija policijskih snaga u BiH gotovo iscrpila svoje kapacitete u kontekstu podizanja većeg stepena sigurnosti građana u Federaciji i Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, reformom policijskih snaga stvorio bi se jedinstveni sistem rukovođenja i operativnog rada, finansiranje bi se racionaliziralo a sve to bi omogućilo policijskim agencijama da efikasnije i organizovanije ispunjavaju zahtjeve i potrebe građana.

„Prijedlog Plana za provođenje reforme policijskih struktura u BiH Federalno i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova prihvataju i pored pojedinih nedostataka koji se mogu otkloniti u daljnjem procesu i spremni su da otpočnu proces reforme policijskih snaga, čime bi se ispunio najvažniji preduslov za početak pregovora BiH s Evropskom unijom u smislu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, kazao je Alić.

Federalno i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova zadužili su federalnog ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića da o ovim zaključcima upozna Vladu Federacije BiH, koja bi u daljnjim aktivnostima imala jasno definiran stav svih policijskih struktura u Federaciji BiH s ciljem prihvatanja Prijedloga odluke o rekonstrukciji policije u BiH.

Zaključeno je i to kako je potrebno što brže donošenje zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutrašnjim poslovima te svih podzakonskih akata u kantonima, a u suradnji s EUPM-om.