Virus H1N1
0

Ministar zdravstva: Situacija u FBiH trenutno pod kontrolom

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kad je u pitanju nova gripa koju izaziva virus N1H1, u Federaciji Bosne i Hercegovine nema mjesta za paniku i stanje je pod kontrolom, ali nalaže veću mobilnost zdravstvenom sektoru i mjere predostrožnosti kod građana, poručio je danas u Sarajevu federalni ministar zdravstva Safet Omerović.

Informacija Federalnog ministarstva zdravstva o stanju u vezi s novom gripom uvrštena je danas naknadno na dnevni red Federalne vlade, a ministar se obratio novinarima nakon zaključaka.

Građani treba da pojačaju brigu o ličnoj higijeni, da peru ruke te brinu o higijeni životnog prostora, da ishranom unose više vitamina, a ukoliko imaju simptome koji su inače veoma slični znakovima sezonske gripe treba da kišu i kašlju u maramicu koja se potom propisno odlaže.

U Federaciji je do jučer poslijepodne potvrđen broj od 46 oboljelih od nove gripe, u Republici Srpskoj 11, i trenutna situacija je prilično očekivana jer je zdravstvo i ranije ukazivalo na mogućnost širenja zaraze novom gripom, kao i sezonskom, zbog dolaska hladnijeg godišnjeg perioda ne samo na našem području nego i u cijelom jednom dijelu hemisfere.

U slučaju simptoma gripe, veoma bitno je da građani ostaju u svojim domovima, a federalni ministar zdravstva ne preporučuje ni da u prvi mah idu svom ljekaru jer mogu zaraditi virus nove gripe mada u tom trenutku imaju možda samo prehladu.

Federacija ima dovoljno antiviralnih lijekova (Tamiflu), ali njih treba da preporuči pacijentima samo stručnjak, u ovom slučaju specijalist za infektivne bolesti, smatra Omerović.

Prema sadašnjem stanju stvari, prve količine vakcine protiv nove gripe mogu se očekivati, mada to zvanično nije potvrdio dobavljač, krajem decembra ili početkom januara.

To je zato jer Bosna i Hercegovina nije označena kao područje pojačanog rizika pa činjenica da prve količine cjepiva očekuje tek krajem godine odgovara poziciji koju je dobila na listi čekanja.

Federalna vlada je prije 15 dana potvrdila nabavku za 30.000 doza vakcina, naglasio je ministar i dodao da je danas Vlada odlučila da izdvoji novac za dodatnih 150.000 doza.

Sve kantonalne bolnice imaju određeni broj aparata za vještačku ventilaciju, potrebnih kod nekih pacijenata u slučaju komplikacija zaraze novim virusom. Kantonalni centri su sačinili planove za prilagođavanje eventualnom naletu bolesti.

Federalno ministarstvo zdravstva je u stalnom kontaktu s nadležnima u Republici Srpksoj i aktivnosti su prilično slične, a u stalnom je kontaktu i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom te Svjetskom bankom u slučaju da Federaciji bude trebala pomoć u nabavci veće količine antiviralnih lijekova i cjepiva.

Simptomi sezonske i nove gripe su vrlo slični, ali kod novog virusa je karakteristično da ugrožava i mlađu populaciju. Testiranje na zarazu novim virusom preduzima se kod pacijenata s težom kliničkom slikom.

Ministar preporučuje ugroženim grupama vakcinisanje protiv sezonske gripe i dodaje da pacijent smije primiti oba cjepiva u razmaku od dvije do tri sedmice.