BiH
2

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija stigao u Beograd

Anadolija
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova ove zemlje Zlatko Lagumdžija stigao je u službenu posjetu Srbiji, javio je dopisnik agencije Anadolija. Lagumdžija se u Beogradu sastao sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivanom Mrkićem, nakon čega će ga primiti premijer Srbije Ivica Dačić i potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

Prije sastanaka s visokim zvaničnicima susjedne zemlje, Lagumdžija je saopćio kako je njegova posjeta Beogradu prilika za otvorene i konstruktivne razgovare o svim spornim pitanjima.

„Nemam problem da srbijanskim zvaničnicima u Beogradu ponovim kako očekujemo dosljednost u riječima za bliskim odnosima, ali i u djelovanju. Česte izjave koje su na granici uplitanja u unutrašnje odnose dovode do usporavanja naših pokušaja da okrenemo jednu novu stranicu u međusobnim odnosima i stvaraju nabijenu atmosferu koja nije nikome na korist", naglasio je Lagumdžija.Šef bh. diplomatije poručio je kako se mora kreirati pozitivna dinamika u odnosima njegove zemlje i Srbije, ali je dodao kako će se djelima, a ne riječima i mislima, testirati želja za bližim odnosima."Ako počnemo rješavati pitanje granice, imovinsko-pravnih odnosa, suradnje tužilaštava u procesuiranju optuženih za ratne zločine.... onda zaista možemo govoriti o podizanju suradnje na jedan viši i novi i progresivniji nivo. Oštra retorika, katkada za dnevno političku domaću upotrebu, ne doprinosi tom cilju i oduzima svu pozitivnu energiju. Ona ne može biti zamjena za gradjenje budućnosti niti može promijeniti prošlost iz koje svi moramo nešto naučiti kako nam se ona ne bi ponavljala", istakao je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.