BiH
2

Ministar unutarnjih poslova USK-a podnio neopozivu ostavku

FENA
Šefik Smlatić
Šefik Smlatić
Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona Šefik Smlatić sazvao je danas vanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je saopćio da je podnio neopozivu ostavku na mjesto ministra u Vladi USK-a, te na mjesto člana Predsjedništva Narodne stranke Radom za boljitak.

"Ovu konferenciju držim kao ministar u ostavci i čovjek koji u ovom trenutku nije angažiran ni u jednoj političkoj stranci", kazao je Smlatić, pojašnjavajući da je još prije nekoliko mjeseci iznio otvoreno nezadovoljstvo radom rukovodstva NS Radom za boljitak.

Prema njegovim riječima, neophodno je da se Stranka reformira i da na njeno čelo dođe Bošnjak, s obzirom prije svega da statistički podaci pokazuju da je 60 posto članstva bošnjačke narodnosti.

Na ostavku na mjesto ministra, Smlatić se odlučio nakon hitne sjednice Vlade USK-a koju je zatražio zbog problema u funkcioniranju uniformirane policije, izazvane iznenadnom bolešću zamjenika policijskog komesara Marijana Šimića, koji je danas bez njegovog znanja ovlastio Atifa Džafića, glavnog inspektora MUP-a USK da ga mijenja dok je bolestan.

Smlatić kaže da je situaciju pokrenulo rješavanje beneficiranog radnog staža, koji godinama nije bio uplaćivan.

Nakon niza procedura, uplaćena je razlika, čime su se stekli uvjeti da u dva kruga blizu 50 policijskih službenika, koji imaju preko 40 godina radnog staža, konačno odu u penziju.

"Kad sam htio da završim taj proces, naišao sam na najveću opstrukciju koja se mogla doživjeti od strane aktuelnog načelnika uniformisane policije Marijana Šimića, koji u ovom trenutku upravlja policijom iz bolničkog kreveta", istakao je Smlatić.

Prema njegovim riječima, Vlada nije htjela prihvatiti njegov prijedlog da se imenuje v.d. policijskog komesara, za šta su se stekli uvjeti nedavnim razriješenjem s te dužnosti Rame Brkića, koji je uhapšen u policijskoj akciji "Kastel".

"Očito premijer i članovi Vlade iz SDP-a nisu bili spremni na to, obrazlažući da je teško objasniti narodu kako smo mi nekoga smijenili dok je bolestan. On se ne može smijeniti, jer on nije komesar, već načelnik uniformisane policije, koji zamjenjuje komesara u njegovoj odsutnosti", kazao je Smlatić.

Smlatić je za v.d. policijskog komesara imao namjeru imenovati Muju Koričića, aktuelnog načelnika Policijske uprave Bihać, a situacija je kulminirala jer pored Šimića i Džafić koji ga zamjenjuje ispunjava uslove za penziju.

Smlatić je govorio i o radu Vlade USK-a, u kojoj je bio i za vrijeme koalicije SDP-SDA i NSRZB, a ostao i sa sadašnjom koalicijom, koja kako kaže nije ona koja je formalna (SDP- A-SDA, SBB i NSRZB), već funkcionira na skroz drugim osnovama.

Prema njegovim riječima, uz pomoć dva poslanika iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), te dva iz Demokratske narodne zajednice (DNZ), donosile su se odluke u slučaju kada neko iz zvanične većine od 16 poslanika, ne bi glasao onako kako se od njega traži.

"Ne mogu dalje da prihvatim da meni iznad glave vise ruke Ismeta Dolića i Muhameda Škrgića, Šefika Veladžića i Sulejmana Kazića, koji su u vlasti, a nisu u vlasti. Dovoljno su u vlasti da imaju benefite, ali su dovoljno daleko da nemaju nikakve odgovornosti", istakao je Smlatić.

On je dodao da ne želi više da bude dio takve Vlade, te da je sve ostalo na političkim partijama i subjektima u Kantonu.

Na novinarsko pitanje vezano za špekulacije da će upravo on biti kandidat za novog premijera USK-a, kazao je da je apsolutno spreman za to, ali da to kažu političke partije.

Lipovača će obavljati i funkciju ministra unutrašnjih poslova

Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača prihvatio je ostavku Šefika Smlatića.

"Svjesni smo da naš ministar unutrašnjih poslova već duže vrijeme radi na rušenju ove vlade, iako je bio njen član. Mi smo jutros odbili njegov zahtjev za smjenu Marjana Šimića, v.d. komesara policije, jer nismo željeli raspravljati o smjeni čovjeka koji bolestan leži u bolnici, a to je jedan od razloga nezadovoljstva kolege Smlatića. Zato ja njegovu ostavku prihvatam", informisao je Lipovača članove Vlade USK.

Vlada USK-a, na današnjoj vanrednoj sjednici, ovlastila je premijera USK-a da, do daljnjeg, obavlja i funkciju ministra unutrašnjih poslova USK-a, saopćeno je iz Pres-službe Vlade USK-a.