BiH
0

Ministar Šehidić ne podržava školovanje djece iz Konjević Polja u Sapni

FENA
Područna škola u Konjević Polju (Foto: SRNA)
Područna škola u Konjević Polju (Foto: SRNA)
Roditelji bošnjačke djece iz Konjević Polja razgovarali su danas s ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Ademom Šehidićem o zahtjevu da se njihovoj djeci omogući nastavak školovanja u Sapni.

"Na sastanaku nismo dobili nikakvu podršku ministra. Odgovor koji smo dobili je negativan, jer ministar Tuzlanskog kantona ne želi da se miješa u posao ministra Republike Srpske. Ministar nam je rekao da moramo imati lične karte u Tuzli, a to je za nas neprihvatljivo", izjavio je za Agenciju FENA predsjednik Savjeta roditelja u Konjević Polju Muhamed Ahmetović.

Roditelji tako trenutno nemaju nikakvo rješenje za njihov problem, kažu da su prepušteni sami sebi, ali ističu da od svojih zahtjeva ne odustaju.

"Niko nas ne podržava, OSCE i OHR se nisu oglasili, to je žalosno. Ako djeca izgube školsku godinu to neće biti naša odgovornost, nego će biti odgovornost ministarstava i OHR-a", smatra Ahmetović.

Navodi da su roditelji uputili zahtjev i načelniku Općine Srebrenica Ćamilu Durakoviću da se njihovoj djeci omogući nastavak školovanja u Potočarima.

Općina Srebrenica u vezi s tim, kako im je rečeno, mora tražiti mišljenje resornog ministarstva RS-a, a Ahmetović naglašava da općinski načelnik podržava roditelje iz Konjević Polja.

Djeca bošnjačke nacionalnosti u Konjević Polju ne pohađaju nastavu, jer nadležne institucije u RS-u nisu ispunile zahtjeve njihovih roditelja za uvođenje nacionalne grupe predmeta i formiranje školskog odbora, kako ističu, u skladu sa zakonom.