Problemi oko budžeta KS
0

Ministar SDA Mehmediću prijetio osvetom u Skupštini

FENA
Besim Mehmedić
Besim Mehmedić
"Već godinu dana direktno me se sprječava da radim svoj posao i provjerim kakva je vlasnička struktura u komunalnim preduzećima u Kantonu Sarajevo koji su osnovni generator svih dosadašnjih predizbornih kampanja SDA, kazao je u subotu za Fenu premijer Kantona Sarajevo, Besim Mehmedić zamoljen da komentira pres-konferenciju koju su u petak organizirali ministri SDA u Vladi KS-a.

Prema informacijama kojima raspolaže, komunalna preduzeća u KS-u imaju oko 150 miliona KM duga koji se nakuplja posljednjih deset godina, a koji bi sada trebalo da izmiri Vlada KS-a.

"U pojedinim preduzećima ima 34 posto privatnog kapitala", ističe Mehmedić.

Dovedena su u situaciju da jednom sudskom presudom ta preduzeća mogu postati privatno vlasništvo. Zbog toga je premijer zatražio da se uputi finansijska policija koja bi ispitala rad komunalnih preduzeća.

"Kad god sam pitao za plaće menadžera u komunalnim preduzećima uvijek je to bila neka 'poslovna' tajna. Ministri iz SDA se boje da radnici neće imati plaće. Itekako će imati plaće i to odlične plaće", tvrdi premijer.

"Dirnuo sam u novac, dirnuo sam u kasu SDA i to je problem za ovih godinu dana", kazao je Mehemdić, obrazlažući tvrdnje ministara iz SDA da su svi problemi nastali njegovim dolaskom.

Pojasnio je da su SDA ministri samovoljno napuštali sjednice na kojoj je bila rasprava o Nacrtu budžeta te da ih niko nije tjerao. Zbog takvog ponašanja Nacrt budžeta kasni te se opstruira da bude pušten u skupštinsku proceduru.

Međutim Nacrt budžeta upućen je u skupštinsku proceduru, ali je Kolegij Skupštine KS-a, koji je zasjedao u petak, dao rok do ponedjeljka Vladi KS-a da s obrazloženjem izvrši izmjene Nacrta budžeta koji je predložilo Ministarstvo finansija da bi se mogla zakazati sjednica SKS-a.

"Na Kolegiju su našli proceduralni razlog zbog kojeg Nacrt budžeta ne može biti proslijeđen Skupštini", tvrdi premijer.

"Najvjerovatnije ću zatražiti smjenu ministra finansija, zbog neispunjavanja zadataka, a šta će odlučiti SKS to ne mogu predvidjeti", dodao je premijer.

S druge strane ministri SDA u petak su također najavili da će zatražiti smjenu premijera Mehmedića, koji nije osigurao jedinstvo Vlade KS-a.

"Zar je moguće da meni jedan od ministara SDA pošalje SMS poruku kojom mi poručuje da će mi se osvetiti u Skupštini", kaže premijer Mehmedić.

Dodao je još i da mu se zabranjuje da ispita poslovanje Kantonalnog stambenog fonda, jer je to tajna u koju se ne smije dirnuti.

"Oko izgradnje stanova za mlade prave se toliki propusti o kojima se ne smije ni pričati", kazao je Mehmedić.

Inače, problemi u Vladi KS-a o Nacrtu budžeta traju već tri sedmice u toku kojih je isplivalo mnogo nejasnoća u radu i poslovanju Kantona Sarajevo.