BiH
22

Ministar Salko Bukvarević: Obećavam da borce nećemo ostaviti na cjedilu

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Salko Bukvarević (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Salko Bukvarević obećao je danas predstavnicima demobilisanih boraca da će njihovi zahtjevi u narednih 15 dana biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

Ministar Bukvarević sastao se s članovima Upravnog odbora Saveza boraca FBiH i naglasi da već nekoliko mjeseci intenzivno obilazi kantone u FBiH kako bi čuo probleme boraca i pokušao ih riješiti.

"U potpunosti razumijemo zahtjeve boraca i moram kazati da su oni vrlo opravdani. Razumijemo da trebaju biti upućeni u parlamentarnu proceduru i obećavam da će se to u narednih 15 dana i desiti. Potrebno je prvo 'proći' kantonalne ustanove, pa onda doći na Parlament. Borba će biti teška, ali obećavam da borce nećemo ostaviti na cjedilu", kazao je ministar Bukvarević.

Nijaz Hodžić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona i potpredsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH, na sastanku s ministrom Bukvarevićem kazao je da Zakon o pravima demobilisanih boraca postoji od 2010. godine.

"Danas smo od ministra Bukvarevića željeli saznati dokle je došla procedura ovoga Zakona. Savez boraca i dalje misli da sastavni dio Zakona mora biti i borački dodatak, koji je najbitniji u cijeloj priči. Pravo na njega imali trebaju imati svi demobilisani borci na osnovu broja mjeseci provedenih u neposrednom učešću u ratu od 8. aprila 1992. do 23. decembra 1995. godine. Dodatak bi bio u visini od 0.120 posto od prosjeka plate u Federaciji ili jednu KM po mjesecu učešća u ratu", izjavio je Hodžić.

Demobilisani borci Federacije BiH smatraju da borački dodatak nije socijalna pomoć i da ga svi zaslužuju. S današnjeg sastanka su poručili da je došlo njihovo vrijeme "prave borbe".