BiH
0

Ministar Sadović primio tim eksperata Agencije za smanjenje opasnosti od napada

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović danas je sa saradnicima primio u posjetu tim eksperata Agencije za smanjenje opasnosti od napada (DTRA) Ministarstva odbrane SAD-a.

Američku delegaciju su činili dr. Scott Hulse, menadžer Međunarodnog programa za borbu protiv širenja naoružanja Kevin White i stručnjak za nuklearno oružje u FBI-u Travis Callaway, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Posjeta je upriličena s ciljem sagledavanja stanja u oblasti detekcije jonizirajućeg zračenja i procjene državnih kapaciteta za precizno lociranje, identifikaciju i skladištenje radioaktivnih materijala.

Predstavnici Agencije za smanjenje opasnosti od napada (DTRA) izrazili su spremnost da Bosni i Hercegovini doniraju potrebnu opremu i sredstva za detekciju, identifikaciju i zaštitu od jonizirajućeg zračenja te održe adekvatnu tehničku obuku za stručnjake i predstavnike bh. vlasti koji će biti zaduženi za njihovu primjenu.

U proteklom periodu, u saradnji sa Biroom za međunarodnu sigurnost i sprečavanje širenja naoružanja koji djeluje pri Ambasadi SAD-a, organizirana su četiri seminara uz učešće predstavnika državnih organa i institucija BiH (Tužiteljstvo BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Granična policija, SIPA i OSA), kao i predstavnika nadležnih entitetskih organa i institucija.

Tada je donirana određena količina sredstava i opreme institucijama, kao što su Uprava za indirektno oporezivanje BiH, SIPA, Granična policija BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH i Vatrogasna brigada Kantona Sarajevo.

Ministar Sadović ovom se prigodom zahvalio Vladi SAD-a na doniranoj opremi, izrazivši očekivanje da će se u narednom periodu saradnja i dalje razvijati te unapređivati.