BiH
105

Ministar Reuf Bajrović posjetio Aluminij

FENA
Novoimenovani federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Reuf Bajrović sastao se danas u sjedištu Aluminija s članovima Uprave tog preduzeća, predvođene direktorom Nikicom Ljubićem.

Ministar je upoznat sa stanjem u Aluminiju, četverogodišnjim planom poslovanja preduzeća, ali i s najbitnijim stavkama iz tekuće problematike, s posebnim naglaskom na postupak reprogramiranja Aluminijeva dugovanja prema Elektroprivredi HZHB, nužnosti deblokiranja tvorničkih računa te poduzimanju prvih koraka po pitanju obeštećenja bivših djelatnika, saopćeno je iz Aluminija.

Ministar Bajrović upoznao se i s menadžerskim statusima članova Uprave Aluminija, koji su na čelna tvornička mjesta imenovani za mandatno razdoblje do 3. juna 2018. godine.

Naglasivši bitnost opstanka i dobrog poslovanja Aluminija za cjelokupnu Federaciju BiH, ministar je poručio kako će raditi na depolitiziranju javnih preduzeća, kao i svih privrednih subjekata u kojima Vlada FBiH ima vlasnički udio.

"Depolitizacija upravljačkih tijela u tim preduzećima put je njihovu uspješnom poslovanju, a ovaj će saziv Uprave Aluminija imati moje povjerenje sve dok bude radio u zakonskim okvirima i u interesu kako svojih 850 djelatnika, tako i ovoga entiteta, čija vlada u Aluminiju vidi značajan privredni interes i potencijal te, stoga, ne dvoji u njegov oporavak odnosno u njegovu uspješnu budućnost", kazao je ministar Bajrović, navodi se u saopćenju.