BiH
0

Ministar Radončić u obilasku požarišta na području Jablanice

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, sa saradnicima, danas se nalazi u posjeti općini Jablanica i trenutno je u obilasku područja koja je zahvatio šumski požar.

"Trenutno se nalazimo na području Slatine, gdje su predstavnici Civilne zaštite općine Jablanica upoznali ministra Radončića o stanju na području Slatine i rejona Hidroelektrana "Jablanica" i upravo krećemo prema drugim požarištima o kojima ministar želi da se upozna", kazao je Feni pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Agić je istakao da je jutros stanje na požarištima bolje u odnosu na prethodna dva dana te nakon djelovanja helikoptera i kanadera Republike Hrvatske.

On je naglasio da i dalje postoji potreba za djelovanjem iz zraka.

Zbog toga je Ministarstvo sigurnosti BiH ostvarilo kontakt s kolegama iz Ambasade Republike Turske i drugih zemalja. Ministarstvo je zatražilo pomoć u vidu dva helikoptera koji bi u toku večeri ili sutra prijepodne trebalo da budu u BiH, kazao je Agić.

Dodao je da se i danas na terenu u Jablanici nalaze vatrogasci iz Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo.

U obilasku požarišta na području općine Jablanica s predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH nalaze se i predstavnici Uprave Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općine Jablanica i Civilne zaštite Jablanice.