BiH
5

Ministar policije RS: Specijalno tužilaštvo RS naložilo pretres Klix.ba

FENA
Specijalno tužilaštvo RS
Specijalno tužilaštvo RS
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač izjavio je danas da Specijalno tužilaštvo RS-a vodi istragu o audiosnimku na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović, navodno, govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a te da je to tužilaštvo nadležno da da sve informacije o tom slučaju.

Lukač tvrdi i da je jučerašnji pretres prostorija portala Klix.ba izvršen po nalogu tužilaštva te da u ovom trenutku ne može da daje više informacija o tome.

Na pitanje novinara da li istraga treba da utvrdi da li je bilo prisluškivanja Željke Cvijanović ili ide u pravcu autentičnosti audiomaterijala o navodnoj kupovini poslanika, Lukač je ponovio da se istragom bavi tužilaštvo.

Nije mogao da odgovori ni da li je bilo vještačenja spornog snimka.

Podsjećanja radi, na portalu Klix.ba ranije je objavljen snimak u kojem Željka Cvijanović, navodno, govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, a jučer su pretresene prostorije Klixa u Sarajevu.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) podnijela je 18. novembra Specijalnom tužilaštvu RS-a izvještaj protiv N.N. izvršioca ili više njih zbog izvršenja krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, kako je saopćeno, više privatnih razgovora predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.

U saopćenju iz MUPRS-a tada je navedeno da je 15. novembra, na određenom broju elektronskih medija objavljen "montirani, kompromitujući snimak privatnog razgovora predsjednika Vlade RS-a snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i videosnimanje na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane s drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i N.N. osoba - sagovornika".

Istragu o ovom slučaju u RS-u je preuzelo Specijalno tužilaštvo.