BiH
38

Ministar Osmanović primio delegaciju inicijative "1. mart"

FENA
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je jučer u Sarajevu delegaciju Građanske inicijative "1. mart", koju je predvodio Emir Suljagić, saopćeno je iz Vladinog ureda za odnose s javnošću.

Sastanku je prisustvovao i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Omer Škaljo.

Osnovne teme razgovora bile su položaj povratnika, rješavanje statusa raseljenih osoba i izbjeglica, popis stanovništva iduće godine i izbori na državnom nivou koji će biti održani u oktobru 2014. godine.

Predstavnici ove organizacije su informirali ministra Osmanovića o trenutnim aktivnostima koje se poduzimaju s ciljem što lakšeg i jednostavnijeg registriranja povratnika u Republiku Srpsku i njihovog uključivanja u sve pore života u ovom bh. entitetu.

Naglašena je i potreba da se raseljene i izbjegle osobe prijavljuju u općinama koje su napustili te da na osnovu zakona i drugih propisa, traže prava koja im pripadaju.

Posebno je istaknuto da će aktivnosti biti usmjerene na bh. građane u dijaspori s ciljem njihovog što većeg učešća u predstojećem popisu stanovništva i izbornom procesu na državnom nivou.

Istaknuto je da se povratnici susreću s brojnim problemima počev od zdravstvene zaštite u mjestima gdje su se vratili, do pitanja školovanja i zapošljavanja.

Ministar Osmanović je naglasio da sve strukture i nivoi vlasti trebaju stvoriti ambijent u kojem će povratnici imati prednost ukoliko se registriraju u matičnim općinama.

Zaključeno je da treba pokrenuti inicijativu kako bi se u što kraćem roku održao sastanak premijera Federacije BiH, federalnih ministara koji u svom djelokrugu imaju mogućnosti i ovlaštenja da rješavaju statusna pitanja povratnika i raseljenih osoba i izbjeglica, te kantonalnih premijera, na kojem bi se razmotrila ova problematika.

Cilj je mijenjanje postojeće zakonske regulative koja destimulativno djeluje na povratničku populaciju.