BiH
6

Ministar odbrane BiH: Nadamo se prijemu BiH u MAP

FENA
Zekerijah Osmić (Foto: Klix.ba)
Zekerijah Osmić (Foto: Klix.ba)
Državna delegacija, čiji su članovi predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predvođeni ministrom odbrane Zekerijahom Osmićem, učestvuje na NATO samitu u Velsu, koji je počeo danas.

Delegaciju MO i OS BiH, osim ministra Osmića, čine i načelnik Zajedničkog štaba, general-pukovnik Anto Jeleč, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, te šef vojnog dijela misije BiH pri NATO-u, brigadir Alija Kožljak.

U vojnoj ceremoniji na otvaranju Samita, kojom se obilježava misija ISAF, učestvuje pripadnik OS BiH pukovnik Jovo Pujić.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je pred polazak izrazio svoja očekivanja za pozitivnim ishodom NATO samita po pitanju BiH.

  • NATO u potpunosti podržava napore BiH ka pridruživanju i zato je našoj zemlji ponuđena prilika da se pridruži Akcionom planu za članstvo (MAP), uz uslov koji su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a postavili 2010. godine u Talinu, da se sve nepokretnosti namijenjene odbrani registruju kao državna imovina koju će koristiti MO BiH - izjavio je ministar Osmić.

On je posebno naglasio da je Ministarstvo odbrane BiH preuzelo sve potrebne mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti da se uknjižba perspektivne vojne imovine izvrši u predviđenom roku.

NATO samit će formalno biti otvoren sastankom država članica i partnerskih zemalja, među kojima je i BiH, a na temu pitanja Afganistana i budućnosti ISAF misije.

Na ovom sastanku, ministar Osmić će predstavljati bh. delegaciju.

Nakon ovog sastanka ministar odbrane BiH će učestvovati u razgovorima na nivou ministara odbrane članica NATO-a i ministara odbrane partnerskih zemalja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.