BiH
0

Ministar Obhođaš potpisao ugovore o sufinanciranju obnove nacionalnih spomenika u HNŽ

FENA
Federalni ministar prostornoga uređenja Salko Obhođaš potpisao je danas u Mostaru ugovore o sufinanciranju obnove i sanacije nacionalnih spomenika BiH na području Hercegovačko-neretvanske županije vrijedne 1.798.000,00 KM.

Ovim ugovorima za špilju Vjetrenica u općini Ravno predviđeno je 308.000,00 KM, Sabornu crkvu - Crkvu sv. trojice u Mostaru 264.000,00 KM, džamiju Ali paše Rizvanbegovića na Buni kod Mostara i Crkvu sv. Ilije proroka u Kruševu kod Mostara po 176.000,00 KM te za povijesno područje Stari grad Stolac 132.000,00 KM.

Zatim, za Župnu crkvu u Čerinu kod Čitluka, Crkvu sv. Petra i Pavla u Ošanićima kod Stoca, Crkvu sv. Nikole u Trijebnju, općina Stolac, Stari grad Blagaj u Blagaju, Turkovića kulu u Stocu, Arheološko područje Helenistički grad Daorson u Ošanićima i Franjevački samostan i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Šćitu, općina Prozor/Rama izdvojeno je po 88.000,00 KM.

Također, za manastir Zavala u Ravnom i Podgradsku džamiju u Stocu izdvojeno je po 50.000,00 KM te za Povijesno područje-nekropola sa stećcima u Radimlji kod Stoca 26.400,00 KM.

Po riječima federalnog ministra Obhođaša, ove godine je iz federalnog proračuna izdvojeno oko 6.350.000,00 KM za implementaciju zaštite nacionalnih objekata.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se posvetimo zaštiti nacionalnih dobara i dijelom potaknemo sve razine vlasti, bez obzira na njihovo teško stanje u proračunima, da ipak zajednički sudjelujemo u rekonstrukciji nacionalnih dobra", zaključio je federalni ministar Obhođaš.

Domaćin i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ocijenio je ovu investiciju za nacionalne spomeniku značajnim korakom za cijelu BiH, ne samo za grad Mostar.

"BiH je zemlja koja ima dugu tradiciju u povijest i ovaj potez federalne Vlade je nešto što se treba pozdraviti na dobrobit i razvoja i turizma i bh. povijesti", kazao je Bešlić.

Inače, program raspodjele sredstava sudjelovanja federalne Vlade u sufinanciranju projekata županija i lokalnih zajednica-zaštite kulturnog i graditeljskog nasljeđa, utvrđenih proračunom federalne Vlade za 2008. godinu usvojen je na sjednici federalne Vlade 31. ožujka ove godine.