BiH
29

Ministar Mašić univerzitetskim bibliotekama u FBiH uručio 1.500 knjiga

Piše: A. Dž.
Foto: D. S./Klix.ba
Damir Mašić i Ismet Ovčina (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić uručio je danas predstavnicima univerzitetskih biblioteka s područja Federacije BiH donaciju od 1.500 knjiga.

Riječ je stručnoj, naučnoj i novijoj literaturi koja će obogatiti fondove univerzitetskih biblioteka i dati doprinos razvoju bibliotekarstva.

"Osim toga, ova literatura će pružiti veliki doprinos naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti i svemu što se tiče istraživanja i naučnog rada", kazao je Mašić i dodao da ministarstvo od 2007. redovno donira stručnu literaturu bibliotekama, u šta je do sada uloženo više od dva miliona KM.

"Drago nam je da smo u prilici i ove godine podržati ovu aktivnost. Želim uputiti jedan apel onima koji odlučuju o izdvajanjima iz budžeta da svi zajedno nastojimo povećati sredstva kada se radi o izdvajanjima za obrazovanje i nauku. Ta se sredstva ne smiju tretirati kao potrošnja", rekao je Mašić.

Direktor Nacionalne univerzitetske biblioteke BiH (NUB BiH) Ismet Ovčina istakao je da je podrška ministarstva podstrek da nastave borbu "u ovim nemogućim uslovima".

"Ova naša saradnja je dokaz da mi kao društvo imamo šansu i da je ovo doprinos radu modernih biblioteka, jer to više nije skladište knjiga, to je mjesto prve informacije i drago nam je da na ovaj način dajemo podršku društvu baziranom na znanju", rekao je Ovčina.

Također, danas su Mašić i Ovčina potpisali ugovor o nastavku funkcioniranja sistema "Registar naučnih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u Federaciji BiH".