BiH
0

Ministar Mašić razgovarao sa bh. studentima u Danskoj

Sarajevo-x.com
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić susreo se u Kopenhagenu sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Kraljevini Danskoj, Kemalom Muftićem te predstavnicima bosanskohercegovačkih udruženja studenata i bosanskohercegovačkim građanima u toj zemlji.

Na sastanku upriličenom u Ambasadi Bosne i Hercegovine posebno je razgovarano o neophodnosti definisanja bilateralnog sporazuma za saradnju u oblasti obrazovanja i nauke između Bosne i Hercegovine i Danske.

Također, udruženja su iskazala potrebu za prilagođavanjem i osiguravanjem adekvatnih udžbenika za bosanskohercegovačku djecu, kako u Danskoj tako i u inostranstvu generalno.

 Ministar Mašić u Kopenhagen je otputovao na poziv danskog ministra visokog obrazovanja, nauke i inovacija Mortena Østergaarda kako bi učestvovao u radu Konferencije ministara obrazovanja i nauke Evropske unije i neformalnog konkurencijskog vijeća. Tokom konferencije koja se organizuje povodom početka danskog predsjedavanja Evropskom unijom razmatrat će se trenutno stanje i razvoj nauke i visokog obrazovanja u kontekstu aktuelnih društvenih izazova. 

 Uz planirane bilateralne susrete sa ministrima obrazovanja i nauke zemalja Evropske unije, ministar Mašić iskoristit će boravak u Kopenhagenu i za razgovore sa kolegama iz regije tokom kojih će biti razmotrene mogućnosti za uspostavljanje i unapređenje saradnje, sa posebnim fokusom na jačanje konkurentnosti u obrazovanju.