BiH
62

Ministar Lukić tražio naknadu za prekovremeni rad na izradi zakona

Piše: Er. M.
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić tražio je odobravanje naknade za prekovremeni rad jer je prekovremeno obavljao poslove u vezi s pripremom i analizom dva zakona i provođenjem javne rasprave. Lukić ističe kako je naknadu tražio s ciljem pokretanja razgovora o ovoj mogućnosti.

U dopisu koji je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo uputilo Komisiji za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo, a koji potpisuje ministar Čedomir Lukić, traži se odobravanje prava na naknadu za prekovremeni rad koji je ministar ostvario u septembru ove godine, a koji iznosi šezdeset sati.

"U mjesecu septembru 2015. godine sam obavljao aktivnosti u vezi s pripremom i analizom Zakona o prostornom uređenju i Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada, kao i provođenje javne rasprave o izmjenama i dopunama Prostornog plana Kantona Sarajevo. Posao sam obavljao kao prekovremeni rad nakon redovnog radnog vremena", stoji u Lukićevom zahtjevu.

Saglasnost na isplatu naknade za prekovremeni rad dao je i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Ministri u Vladi Kantona Sarajevo imaju zakonsko pravo na isplatu naknada za prekovremeni rad koji im je omogućen Zakonom o radno-pravnom statusu članova Vlade Kantona Sarajevo i Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo.

Lukić je za Klix.ba kazao da je već devet godina član Vlade Kantona Sarajevo i da svih tih godina bez obzira na radno vrijeme nikada nije podnio zahtjev za naknadu za prekovremeni rad.

"Kako sam dobio nezvanične informacije jer ih je zvanično vrlo teško dobiti neke moje kolege su to već koristile. Sa željom da pokrenem razgovor o toj situaciji podnio sam ovakav zahtjev. Nemam dokaz sem usmene informacije da to nije odobreno, više zbog broja sati jer ja sam broj sati sveo na manji u odnosu na prethodni zakon vodeći računa šta je to novi zakon predvidio, a koji je sada smanjio taj broj na osam sati sedmično", rekao je Lukić.

On je kazao kako mu je bila namjera otvaranje razgovora o ovom pitanju jer smatra da nije korektno da jedni koriste, a drugi ne koriste neko od prava.

"Ovaj put sam to uradio sticajem okolnosti u trenutku kada je zakon promijenjen u odnosu na količinu sati da bih pokrenuo to pitanje. Imao sam usmenih informacija i iz pretprošlog mandata da mi ne koristimo pravo na naknadu za prekovremeni rad i nisam koristio to pravo. Ali kada sam čuo da moje kolege i u ovom sazivu, a i u prošlim su to činili, uradio sam to iz osnovnog razloga da pokrenem razgovor", kazao je Lukić.

Na pitanje koliko je to moralno Lukić je odgovorio da je stava kako ministri radeći svoj posao ne mogu računati da rade prekovremeno.

"Podrazumijeva se da je moje radno vrijeme 24 sata s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Neko ko je redovan i uvijek prisutan na sjednicama Vlade KS i Skupštine KS za razliku od mnogih mojih kolega koji to ne doživljavaju kao svoju prvu obavezu. To je bio osnovni razlog podnošenja zahtjeva, dakle da pokrenemo razgovor kako bi ta oblast bila definitivno propisana, a ne ostavljena na volju svima nama pojedinčno. Smatram da ne treba da imamo naknade za prekovremeni rad za ovaj posao", zaključio je Lukić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da je jako mali broj ministara tražio naknadu za prekovremeni rad i da je riječ o dvojici ili trojici ministara.

"I to kada se radi na nekom posebnom dokumentu za koji je potrebno više sati. Bilo bi nedobronamjerno praviti priču i prema Lukiću i prema drugim ministrima jer ova vlada se ne odnosi tako. Mislim da su od početka mandata ukupno tri ministra koristila tu pogodnost", rekao je Konaković.

On je doda da lično nema ni sata prekovremenog iako svaki dan radi prekovremeno.

"Nemam ni sata prekovremenog. Imamo i slučaj gdje je ministrica Tanović prekovremene sate pretvorila u slobodan dan da ne bi koristila novac s budžeta. Mislim da ministri nisu zaslužili da ih izložimo pritisku prije nego što se provjeri sve", rekao je Konaković.