BiH blizu ispunjavanja uvjeta
3

Ministar Lagumdžija govorio u Čikagu na samitu NATO-a

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, koji učestvuje na Samitu NATO-a u Čikagu, danas je govorio na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) + 4 (zemlje aspirantice za punopravno članstvo u NATO-u - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Gruzija i Republika Makedonija).

Lagumdžija je istakao da sastanak vidi kao pozitivnu poruku i iskazanu punu podršku NATO-a i njegovih država članica Bosni i Hercegovini na putu prema punopravnom članstvu u Savezu.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina blizu ispunjavanja uvjeta iz Talina, koji se tiče pitanja perspektivne vojne imovine, te da se uporedo sa ovim aktivnostima, između ostalih, poduzimaju i aktivnosti koje za cilj imaju dostizanje NATO standarda u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Ministar Lagumdžija je tokom obraćanja ukazao na aktivno učešće Bosne i Hercegovine u operacijama NATO-a, čime naša zemlja, kako je ocijenio, potvrđuje svoje opredjeljenje da bude aktivan i konstruktivan faktor stabilnosti.

Izrazio je podršku Bosne i Hercegovine uključivanju zemalja regiona u evroatlantske integracije, naglasivši da je punopravno članstvo u NATO-u garancija stabilnosti ne samo za našu zemlju, nego i za cijeli region Jugoistočne Evrope.

„Bosna i Hercegovina je prošla dug i težak put od zemlje koja je trebala pomoć do zemlje koja je pred ulaskom u NATO i koja je spremna da doprinese sigurnosti i stabilnosti u svijetu, znajući da pred njom stoje mnogi izazovi, koji se uz vašu pomoć mogu uspješno savladati“ rekao je ministar Lagumdžija tokom svog obraćanja.

Na marginama Samita NATO-a, ministar Lagumdžija se sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom i ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije Urijem Rosenthalom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija na Smitu u Čikagu učestvuje na poziv generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena.