BiH
108

Intervju / Ministar Kurić za Klix.ba: Do marta moramo pronaći sistemsko rješenje za institucije kulture

Razgovarao: Semir Hambo
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić u razgovoru za Klix.ba komentariše aktuelnu situaciju u svom resoru, najveće probleme i prioritete za naredni period.

Iako je dužnost novog kantonalnog ministra preuzeo prije nešto više od 15 dana, Mirvad Kurić najavljuje bolje dane za kulturu i sport, kazavši kako poziciju ministra ne bi ni preuzimao da nije optimističan.

"Trenutno analiziramo sve ono što spada u nadležnost ministarstva kulture i sporta u Kantonu Sarajevo, pratimo i tražimo najbolje rješenje. Smatram da u narednom periodu možemo mnogo toga uraditi, te da i kulturu, ali i sport u budućnosti čekaju bolji dani. Da nisam optimističan, ne bih ni preuzimao ovu funkciju", kazao je ministar Kurić za Klix.ba.

Kultura i sport su djelatnosti za koje se u prosjeku izdvaja najmanje finansijskih sredstava. S obzirom na značaj kulturnih institucija u Sarajevskom kantonu za čitavu državu, ali i sportskih kolektiva, neupitan je značaj finansijske podrške. Ministra Kurića smo pitali koliko se toga može napraviti samostalno, a koliko sve te institucije zavise od finansiranja iz budžeta.

"Definitivno je da bi svaka institucija voljela imati veći budžet, jer finansije jesu bitne, ali mnogo toga može se uraditi i sa onim sredstvima kojima trenutno raspolažemo. Jednostavno, moramo postizati bolje rezultate u okviru datih mogućnosti", istakao je Kurić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Kada je u pitanju sudbina određenih sportskih kolektiva u Kantonu Sarajevo, a prije svega se misli na Košarkaški klub Bosna, koji je u međuvremenu spojen s Košarkaškim klubom Royal, ali i na rukometnu ekipu Bosna, Kurić smatra da je teška situacija tih kolektiva rezultat politike pojedinaca koji su na čudan i neobjašnjiv način vodili te klubove.

"Kako objasniti da su u jednom trenutku ti sporstki kolektivi veoma dobro funkcioniali, da bi za veoma kratko vrijeme prvo izgubili na značaju, a zatim i došli u borbu za opstanak. Sve to upućuje da su pojedinci te klubove koristili za neke lične interese. Drugog objašnjenja nema. Kada je u pitanju podrška koju mogu obećati kao ministar, mogu reči da ćemo u granicama mogućnosti pomagati. Ali važnije je u ovom trenutku napraviti sistem koji tim klubovima neće dozvoliti da padnu nakon što dostignu određeni status", poručio je ministar Kurić u razgovoru za Klix.ba.

Iako je Zemaljski muzej prije tri mjeseca ponovo otvoren za javnost i njegovo funkcionisanje je na jedan izvjestan period osigurano, i dalje ostaje nejasno trajno rješenje i način finansiranja.

"Trenutno, način na koji funkcioniše Zemaljski muzej ne može biti dugoročno rješenje. Mi sada imamo blizu 20 potpisnika sporazuma koji su se obavezali da će učestvovati u sufinansiranju Zemaljskog muzeja, ali postavlja se pitanje šta će biti ako neko od potpisnika odustane i ne mogne učestvovati u sufinansiranju. Smatram da do marta 2016. godine moramo pronaći trajno rješenje za svih sedam institucija kulture", istakao je Kurić.

Naročitu pažnju potrebno je usmjeriti na razvijanje osjećaja kod djece o važnosti pozorišta, smatra Kurić i dodaje kako pravilnim pristupom od djece stvaramo publiku za budućnost.

Novoimenovani ministar kulture i sporta u KS Mirvad Kurić je po profesiji glumac, a jedan je od mnogih kulturnih radnika koji su kao i neki bivši sportisti trenutno aktivni u politici.

"Većina ljudi politiku doživljava kao negativan pojam, međutim politika može biti plemenita, a mi je takvom moramo i praviti. U politiku sam se uključio da bih napravio neke promjene, jer danas jedino kroz politiku možemo mijenjati određene stvari. Drugi mehanizam nažalost ne postoji", zaključio je Kurić u razgovoru za Klix.ba.