BiH
250

Ministar Kurić dao podršku novim pripravnicima u ustanovama kulture

FENA
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić upriličio je danas u sjedištu kantonalne vlade prijem za nove pripravnike javnih ustanova kulture u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Ukupno 22 pripravnika dobilo je priliku da odradi pripravnički staž u tim javnim ustanovama.

Ministar Kurić ističe da je to jako bitan projekt koji će postati tradicionalan.

Mona Muratović, nova pripravnica Narodnog pozorišta Sarajevo, glumica je koja nikad dosad nije dobila priliku da završi pripravnički staž.

"Jako dobro znam koliko je situacija bila loša u kulturi i koliko je bitna šansa koju nam je ministar Kurić sada pružio. Veliki je ovo korak za nas i za ljude koji su korisnici usluga u kulturi. Završila sam Akademiju scenskih umjetnosti i jako sam dugo na birou. Iskreno se radujem novim počecima u Narodnom pozorištu Sarajevo", izjavila je Muratović.

Mirna Kreso, nova pripravnica Kamernog teatra, 10 godina čeka svoj pripravnički staž.

"Ja sam deset godina na birou. Više puta sam od tadašnjih direktora sarajevskih pozorišta tražila da mi samo pruže priliku i uvijek sam nailazila na nerazumijevanje čak i kad sam tražila honorarne poslove. S obzirom na to da imam 34 godine, ne mogu vam opisati koliko mi ova prilika znači, da se svojim znanjem pokažem u najboljem svijetlu. Nadam se da ću za vrijeme trajanja mog pripravničkog staža opravdati povjerenje sadašnjeg direktora i ministra Mirvada Kurića kojem se još jedanput zahvaljujem", izjavila je Kreso.

Aida Dajić je priliku da obavi pripravnički staž dobila u Sarajevskoj filharmoniji.

"Već šest godina obavljam poslove isključivo honorarnog karaktera i ova prilika mi mnogo znači. Za mlade osobe ovo je izvanredna šansa i trebamo je iskoristiti na najbolji način. Hvala ministru Kuriću koji je imao razumijevanja za mlade ljude u ovakvim situacijama“, izjavila je Dajić.

Ministar Kurić poručio je mladim pripravnicima i pripravnicama da je sada na njima da predano i odgovorno obavljaju svoj posao i da njihovo znanje i trud koji budu uloženi u kulturne ustanove neće biti uzaludni.