Susret
0

Ministar Kešo sa turskim studentima bosanskog jezika

FENA
Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo primio je danas turske studente bosanskog jezika na Trakijskom Univerzitetu u Jedrenima, koji već treću sedmicu borave u Sarajevu, predvođene profesorom Dževadom Jahićem.

Kešo je uz dobrodošlicu, upoznao goste da na Univerzitetu u Sarajevu studira između 40.000 i 50.000 studenata, što ga čini najvećim u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je samo još jedna potvrda prijateljskog odnosa između BiH i Turske, a uvjeren sam da ste miris Istanbula osjetili i na našoj Baščaršiji. Hvala vam što ćete i u budućnosti ideju Bosne i Hercegovine i njenog jezika pronositi u vašoj, ali i drugim zemljama svijeta", dodao je Kešo.

Katedra bosanskog jezika na Odsjeku za balkanske jezike Fakulteta za nauku i umjetnost Trakijskog Univerziteta osnovana je u septembru 2007. godine. Osnivanje su inicirali Vlade Republike Turske i Trakijski Univerzitet, a uz podršku Rektorata Univerziteta u Sarajevu i Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

Kako je istakao šef Katedre bosanskog jezika na Trakijskom Univerzitetu prof. Dževad Jahić, prvu godinu završilo je 12 studenata, a planirano je da ove godine bude primljeno novih 30 studenata.

"Nakon završene srednje škole na engleskom jeziku izabrao sam da studiram bosanski jezik koji nije toliko zastupljen u mojoj zemlji, a na taj način ću lakše doći i do zaposlenja. Osim toga, učeći bosanki jezik naučiću još neke balkanske jezike", rekao je Omar Turanli, prvi student bosanskog jezika na Univerzitetu u Trakiji.

Studenti su priznali ministru Keši da i pored toga što im je bosanski jezik prilično težak, imaju veliku želju i entuzijazam da ga nauče, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.