BiH
0

Ministar Jelečević metalca - rekordera

FENA
Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević razgovarao je danas s Vahidom Mutapčićem, umirovljenim metalcem, koji je u novembru 1984. postavio neobičan rekord - 96 sati neprekidnog rada, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kako se navodi, Mutapčić je u to vrijeme radio u tvornici Žica u Sarajevu na mašinama za izvlačenje žice, a rekord je postigao prenoseći 3.000 namotaja upakiranih proizvoda težine po 15 kilograma, odnosno ukupno 45 tona.

Ministar Jelečević je, odajući priznanje Vahidu Mutapčiću za rekord koji, prema dostupnim informacijama, još nije prevaziđen, istaknuo da se u današnjem vremenu proizvodni rad nalazi na dnu vrijednosne ljestvice. Ta činjenica rezultat je poremećenih odnosa u društvu, što se vidi i u ekonomskim pokazateljima.

  • Opredjeljenja Vlade Federacije BiH za stvaranje povoljnog okruženja proizvodnoj djelatnosti pretvorit će se u mjere koje će to i omogućiti, istaknuo je ministar Jelečević.

Uz to, dodao je on, mora se mnogo učiniti da građani putove za rješavanje egzistencijalnih problema počnu tražiti kroz poslovnu aktivnost, a ne socijalnu skrb.

U današnjem razgovoru ministar Jelečević je saznao i da je Vahidin Mutapčić ratni vojni invalid, ali da, iako je narušenog zdravlja i civilni invalid, nije nikad podnosio zahtjeve za priznavanje prava.

  • Takvih ljudi ima sigurno još. Mi sada otkrivamo neke koji su ta prava ostvarili prevarom, dok mnogi građani, u stanju stvarne potrebe, mjesecima čekaju da ostvare pravo. Vlada FBiH će zbog toga mijenjati i propise kako bi skrbila samo o onima koji to stvarno trebaju, rekao je ministar Jelečević, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.