BiH
0

Ministar Jelečević i predstavnici Svjetske banke razgovarali o zapošljavanju

FENA
Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević razgovarao je danas s predstavnicima Svjetske banke - Ureda u Bosni i Hercegovini: tim-lidericom Manizom Nagvi, koordinatorom Goranom Tinjićem i suradnicima o rezultatima realizacije Drugog projekta podrške zapošljavanju.

Projektom se pružaju usluge zapošljavanja oko 10.000 osoba koje su nedavno otpuštene, a starije su od 45 godina, u RS-u i FBiH te osiguravaju pretpostavke reformi službi za zapošljavanje usmjeravanjem na usluge efektivnog posredovanja pri zapošljavanju.

Obostrano je iskazano zadovoljstvo potpunim uspjehom u dosadašnjoj realizaciji ovog projekta. Trogodišnjim radom stečena su brojna iskustva koja potvrđuju neophodnost reforme u zapošljavanju.

Ministar Jelečević je istakao da iskustva aktualne prakse pokazuju da neadekvatna i parcijalna rješenja generiraju rast socijalnih davanja na svim razinama koja su financijski neodrživa i postaju kočnica razvoju.

Vlada Federacije BiH opredijeljena je ka reformama u socijalnom sektoru i toj oblasti očekuje značajnu pomoć Svjetske banke.

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, temeljem takovog opredjeljenja, razmatraju se novi pristupi socijalnim davanjima koji bi bili usmjereni ciljano, ka grupama ugroženih kojima pomoć stvarno treba, kako bi se «socijalni kolač» pravično dijelio.

Svjetska banka, istakla je Maniza Nagvi, ima ogromno iskustvo i resurse kojima može pomoći Bosni i Hercegovini u reformi socijalnog sektora.

Ovakva opredjeljenja Vlade FBiH, njihovo realiziranje i putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike imat će podršku Svjetske banke, saopćeno je iz Kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike.