Berlin
0

Ministar Ivanković-Lijanović na 4. samitu ministara poljoprivrede

FENA
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović sudjelovao je u subotu na Četvrtom samitu ministara poljoprivrede koji je organiziran u okviru Globalnog foruma o hrani i poljoprivredi u Berlinu, gdje se od 20. do 29. siječnja održava svjetski sajam poljoprivrede, hrane i hortikulture ''Međunarodni zeleni tjedan''.

Prije službenog početka samita, federalni ministar Ivanković-Lijanović nazočio je panel diskusiji ministara poljoprivrede, koja je održana u okviru Globalnog foruma o hrani i poljoprivredi, a čiji je osnovni cilj formuliranje novog političkog pravca za poljoprivredu, priopćeno je danas iz federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede I šumarstva.

Četvrti samit ministara poljoprivrede, na temu ‘’Osiguranje hrane kroz održivi razvoj-Poljoprivreda s ograničenim resursima’’, održan je u prostorijama Saveznog ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Razmijenivši znanja i iskustva o globalnom osiguranju hrane i smanjenju siromaštva, ministri poljoprivrede iz cijelog svijeta zaključili su da je poljoprivreda ključni gospodarski sektor za stvaranje "zelenog gospodarstva", kojim će se dostići zajednički cilj održivog razvoja, te istaknuli nužnost podržavanja održive poljoprivrede na regionalnoj i nadregionalnoj razini, navodi se u priopćenju.

Tokom samita doneseni su zaključci kako svaka država treba osigurati dovoljno hrane za svoje stanovništvo.

Također je zaključeno da treba jačati i više ulagati u poljoprivredu, a naročito treba ulagati u ruralni razvoj, kako bi ljudi ostali u ruralnim područjima i proizvodili dovoljno hrane za stanovništvo svake države. Tako bi se značajno uštedilo na troškovima transporta hrane i na gubicima koji nastaju u transportu, izjavio je federalni ministar Ivanković-Lijanović.

Tokom bilateralnih razgovora s ministrima poljoprivrede Europske unije i regije Lijanović je istaknuo zabrinutost zbog nemogućnosti izvoza proizvoda životinjskog podrijetla u Europsku uniju, posebice u kontekstu ulaska Republike Hrvatske u EU.

"Očekujem podršku ministara Europske unije u rješavanju tog problema, kao i ministara iz regije, kako bismo u suradnji sa njima unaprijedili razvoj naše poljoprivrede", kazao je ministar Ivanković-Lijanović.